Начало Новини Актуално Дете от Стара Загора може да бъде спасено. Трябват 20 000 евро за операция в чужбина

Дете от Стара Загора може да бъде спасено. Трябват 20 000 евро за операция в чужбина

Актуално

За петгодишната Мирослава от Стара Загора и семейството й животът се преобръща на 20 април 2007 г., когато тя е само на 2 години и четири месеца. Заспал шофьор, без книжка, връхлита върху Мира на тротоара в село Бял извор, Старозагорско, и я помита. Момиченцето не успява да развие станиола на шоколадовото яйце, което мама й е купила, и заспива в кома за 22 дни.

Следват две сериозни черепно-мозъчни операции в Неврохирургията на МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" през месец май 2007 г., а през август - в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в София. След тежкия инцидент Мирослава получава увреждания на главния мозък, трудно движи лявата си ръчичка, не може да говори и комуникира трудно дори с мама и най-близките си, пише вестник Старозагорски новини.
Спасението за Мира е само едно - трансплантация на стволови клетки и операция в чужбина. Семейството й е намерило клиника в Москва, консултирало се е с лекарите от Руския онкологичен център "Блохин" и Клиниката по възстановителна интервенционна неврология и терапия "Нейровита", които са готови да оперират и лекуват Мирослава Янева. За лечението са необходими 20 000 евро.
Семейството на болното момиченце е открило сметка за набиране на средства на 18 януари т.г.  в клона на ОББ в Стара Загора и очаква добри и отзивчиви хора да помогнат на детето им.
"Това е последната ни надежда. Нямаме друг път, след като на 4 декември м.г. от Комисията за лечение в чужбина към Министерството на здравеопазването ни отказаха да получим пари от фонда", жалва се майката Антоанета Стойнова.
За решението си комисията се е позовала на становищата на водещи български специалисти по неврохирургия - проф. Романски, проф. Бусарски и проф. Габровски.
"Съобразявайки се с мнението на специалистите, не се очаква значителен лечебен ефект със стволови клетки, тъй като се касае за стара травма и данните от изследванията показват напреднали атрофични процеси." Такава е компетентната "присъда" на Здравното ни министерство, с която обаче майката на Мирослава не иска да се съобрази.
"Кой може да гарантира, че след лечение със стволови клетки няма да се излекува детето ни? Длъжни сме да опитаме всичко. Никога няма да си простя, ако не направим тази операция в Москва", казва през сълзи майката на Мирослава.
Ден след като открива дарителската сметка, за да набира сумата от 20 000 евро, излъчват репортаж по Нова телевизия. След това майката се обърна към редакцията на областния всекидневник "Старозагорски новини".  
След безразличието и "присъдата" на МЗ, Антоанета Стойнова вярва на медиите, вярва на добрите хора и знае, че журналистите ще разкажат за тежката съдба на дъщеричката й.

Още новини