Начало Новини Актуално Десните партии скочиха срещу сдружението, оглавено от кмета Стефан Дамянов

Десните партии скочиха срещу сдружението, оглавено от кмета Стефан Дамянов

Актуално

Казанлъшкият кмет Стефан Дамянов да се заеме да изпълнява същинските си задължения по Закона за местното самоуправление и местната администрация, а не да изпълнява функциите на политически субект. За това призовават в специална декларация представителите на пет политически сили от Казанлък, представители на дясното пространство - ДСБ, СДС, партия "Атака", ГЕРБ и ВМРО.

Повод за декларацията на десните в Казанлък стана учреденото в четвъртък миналата седмица Гражданско сдружение  "Гражданско управление", начело на което застана сегашният кмет на община Казанлък. В Управителния съвет на сдружението са още няколко кметове на села от общината, директори на общински училища и бизнесмени.
"Учредяването на самостоятелна политическа формация, било то и сдружение, по друг закон, а не по този за политическите партии, една година преди изборите за кмет, е открита подмяна на вота на жителите на общината", се казва в декларацията на петте партии.
Представителите им са категорични, че на практика създаването на сдружението на Дамянов е открито противопоставяне на политическия формат в общината, предателство спрямо политическите субекти и предателство спрямо жителите на общината, които чакат кметът Стефан Дамянов да изпълнява обещанията от предизборната си програма.

Тревогата на десните в Казанлък е породена и от факта, че кметът изпълнява функции на политически субект, ползвайки служебна кола, за сметка на данъкоплатците, с която обикаля политическите централи и открито се афишира с "новите АБВ политически авантюристи".

Протестната обща декларация на ГЕРБ, ДСБ, СДС, "Атака" и ВМРО в Казанлък ще се разпространи в общината в над 3 хиляди екземпляра, съобщиха на пресконференция нейните автори - лидерите на петте формации.  
Целта била гражданите да разберат с какво точно се занимава техният кмет, както и да си направят съответните изводи и  поуки.
Общият протест не бил част от обща бъдеща предизборна стратегия на десните, тъй като все още не са водени такива разговори, уточниха те. Но настоящият протестен документ е на практика първата обща проява на десните срещу действията на кмета на Казанлък.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини