Начало Новини Актуално Десетки хиляди отбелязаха Националния празник на връх Шипка (видео)

Десетки хиляди отбелязаха Националния празник на връх Шипка (видео)

Актуално

десетки хиляди Национален празик връх ШипкаНезапомнен брой хора от цялата страна се качиха на връх Шипка, за да отбележат Националния празник на България 3 март. Колоната от паркирани автобуси и автомобили в прохода Шипка само от южна страна беше над 8 километра. Гост на тържествата, организирани от община Габрово, беше министърът по управление на европейските фондове в оставка Томислав Дончев, който поднесе въздействащо слово.

На това място човек трябва да внимава не какво говори, а какво шепне. Това място не е нито за юнашко викане, нито за словоблудство. Чукарите са чували и по-страшни викове от тези, които чуваме понякога. Днес не сме тук, за да напомним за себе си, а да си спомним колко сме малки, сравнено с тези, които бранеха тук своята земя.

Трудно е да чуеш изпълнения с болка шепот на историята, понякога заради викането на настоящето. Въпреки това, нека да затаим глас, да отворим ушите, умовете и сърцата си и да чуем, че е имало българи, които доброволно са предпочели не уюта на пълния корем и топлата стая, а дни на стържещ прах, барут и олово. Да се молим да ги има и днес и два пъти повече да се молим да не се налага такива дни да идват отново.

Днес имате възможност да избирате къде искате да бъдете. Да сте там където е бурята, където силата надвива болката, или там където на топло само коментират. Там където гърми и трещи, или там където само гърмят ръкопляскания. Да пазите свободата, или само спомена за нея. Да превърнете свободата в прогрес или да изберете перманентната революция. На героите на свободна България - слава! На днешните българи - непокорство в стремежа за съзидание! На водачите ни - смирение и мъдрост! И Бог да пази България!, каза Томислав Дончев.

Панихида в памет на загиналите за свободата на страната и молебен за бъдещето на България отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

Фолклорна група от Тракийско дружество Варна събра присъстващи на връх Шипка на тежко българско хоро. На всички пожелавам да бъдат със силен дух, да вярват в България, да помнят, но и да прощават!, каза ръководителят на фолклорната група Стефка Люцканова.

Пожелавам на всички сънародници винаги да бъдат усмихнати, както са на този празник, винаги да бъдат обединени, а не разединени. Да не се карат, да не воюват помежду си, а да бъдат винаги заедно, по пози начин, по който сме се събрали и честваме празника, пожела Десислава от Стара Загора.


Слово на министъра по управление на европейските фондове в оставка Томислав Дончев на връх Свети Никола, под паметника Шипка, по повод Националния празник на България, 3 март 2013 година

илко груев

Още новини