Начало Новини Актуално Десет учени и интелектуалци от областта са сътрудничили на ДС

Десет учени и интелектуалци от областта са сътрудничили на ДС

Актуално

Комисията по досиетата оповести имената на сътрудници към структури на бившата Държавна сигурност (ДС), които са били членове на Висшата атестационна комисия.
ВАК беше държавна институция, подчинена на Министерския съвет. Нейната основна функция беше да присъжда научните степени и звания, използвани от преподавателите в университетите, научния персонал на Българска академия на науките и др. ВАК бе закрита със Закона за развитие на академичния състав, приет през май 2010 г., който след това мина през президентско вето и орязване от Конституционния съд.

Реално закриването започна от 31 март 2011 г.

Проверката на Комисията по досиетата е обхванала 1242 лица, от които за 183 е установена принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС), пише вестник Старозагорски новини.
Сред "осветените" имена, 10 от тях са от Старозагорска област. Данните от комисията сочат, че четирима са били агенти - Владимир Игнатовски (зам.-председател на научната комисия по изкуствознание, 2003-2009 г.), водещ се под псевдонима Борисов, Георги Високов (зам.-председател на научната комисия по химически науки 2003-2006 г.) под псевдонима Жеков, Енчо Герганов (член на комисия по военни и военноинженерни науки, 2010 г.) с псевдоним Герасимов и Нансен Бехар (член на Президиума на ВАК от 2000-2009 г.) с псевдоним Огнянов.
Още четирима от ВАК са били секретни сътрудници - Антония Шиварова (член на комисия по физика и астрономия, 2000-2006 г.), Владимир Добрев (председател на комисия по физика и астрология, 2006-2009 г.), Камен Куманов (председател на комисия по биологични и микробиологични науки, 2006-2009 г.) и Стефан Радев (член на комисия по математически науки, 2003-2009 г.).
Никола Попов (зам.-председател на комисията по педагогически и психологически науки от 1990 г.) е бил "съдържател на явочна квартира" под псевдонима Триъгълника, а Крум Койчев, родом от с.Тулово (член на комисията по животновъдство и ветеринарна медицина от 1997 г.) е бил информатор.
Любопитен е фактът, че някой от цитираните членове на вече бившата ВАК, родом от Старозагорско, са продължили да работят за службите и след края на 1989 г.
Коментарът в случая е излишен.

Още новини