Начало Новини Актуално Депутатите от Стара Загора и местната власт ще решават важни за града въпроси

Депутатите от Стара Загора и местната власт ще решават важни за града въпроси

Актуално

В навечерието на 5 октомври – празник на Стара Загора – кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев организира среща с всички депутати от Старозагорски избирателен район. В нея взеха участие областният управител Йордан Николов и председателят на Общински съвет - Стара Загора Тенчо Руканов, всички заместник.-кметове и представители на общинска администрация.

Тази година отбелязваме 130 години от поставянето на основния камък за възстановяването на Стара Загора. Нека тази среща ни припомни Дневният ред на Стара Загора – нейните радости, болки, надежди. Нека обединим усилията си и направим най-доброто, на което сме способни за красивия ни град и община! – каза в началото на срещата проф. Танчев, съобщиха от пресцентъра на общината. Той поиска съдействие от народните представители за решаването на няколко важни за града и общината проблеми – изграждане на депо за преработка на битови отпадъци, ускоряване изграждането на Градска пречиствателна станция, съдействие за установяването проблема със собствеността и интереса на потенциалните инвеститори към Летище Стара Загора. Поискано бе съдействието и за изграждане на втора връзка към АМ Тракия, за средства за подобряване на пътната и техническа инфраструктура в града – необходимост от пробиви посока изток-запад за облекчаване на трафика, за изграждане на многофункционална зала в град Стара Загора – осигуряване на голям терен на подходящо място и др. Някои наболели въпроси относно финансирането на българските общини бяха поставени и разисквани днес на срещата: обвързаност на местните приходи с бизнеса, на територията на която се развива; увеличаване правомощията на местните власти по отношение определянето на видовете местни данъци и такси; финансиране на културните институции, както общински, така и тези към Министерство на културата и др.
От своя страна заместник-кметът Велизар Балабанов постави остро проблемът с липсата на актове за собственост на много обекти национални паметници на културата, което пречи на общините да кандидатстват с проекти за финансиране в културна и туристическа инфраструктура. Всички управления на България са длъжници на местната власт. В последните години децентрализацията върви бавно. Има известен порок в това, което наричаме държавно-делегирани дейности – каза на срещата Лютви Местан, който е първият народен представител на ДПС в Старозагорски избирателен район.
Спас Панчев, депутат от Коалиция за България се ангажира с организирането на подобна срещи на старозагорските депутати в парламента. От своя страна Недялко Недялков от групата на старозагорските депутати от ГЕРБ заяви, че по няколко от основните проблеми ГЕРБ е инициирала и провела разговори с ресорни министри. Не съм доволен от отговора на поставеното от мен питане за втора връзка с АМ Тракия и ще се срещна лично с министър Росен Плевнелиев, каза народният представител Недялко Недялков.

Още новини