Начало Новини Актуално Депутатите от ГЕРБ искат при децентрализация: Енергетиката в Стара Загора!

Депутатите от ГЕРБ искат при децентрализация: Енергетиката в Стара Загора!

Актуално

Сектор Енергетика от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да се премести в Стара Загора, настояват народните представители от ПП ГЕРБ, обяви на пресконференция Иван Колев. Още преди два месеца той лично е водил разговори с министъра Делян Добрев, а по-късно - и с ресорния вицепремиер Симеон Дянков.

Депутатите са убедени, че при евентуалната административна реформа и децентрализация естественото място на структурите в енергетиката е в Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини. Връзката на региона с отрасъла е безспорна, единствена конкуренция може да бъде АЕЦ Козлодуй, но аз съм оптимист, че ако се предприемат реформи в МИЕТ, то енергетиката ще дойде тук, подчерта Иван Колев. Той определи идеята като обща кауза на старозагорските депутати от всички парламентарни групи и институции и добави, че Иван Иванов от Синята коалиция вече е изразил подкрепата си. Водени са разговори и с декана на Стопанския факултет доц. Иван Георгиев, предстои среща и с ректора на Тракийския университет проф.Иван Станков, за да се обсъди възможността за подготвяне на кадри за администрацията. Едно от условията е да се осигури сграда, която не се нуждае от основен ремонт, и вече има две предложения. От Община Стара Загора са предложили сградата, където се помещаваше Бюрото по труда на ул. Хаджи Димитър Асенов, а от Областната администрация - сградата на Метрологията в началото на кв.Лозенец, която е държавна собственост.

Според Пламен Русев Стара Загора ще има полза от административната децентрализация, защото в пребазираните  структури ще могат да се назначават местни кадри, тъй като проучванията показвали, че много от работещите в сектора няма да искат да напуснат столицата. Служителите в момента били около 100-тина. Образно казано - длъжни сме да попълним няколко фиша, каза Пламен Русев. По думите му в Стара Загора могат да бъдат преместени и някои агенции, свързани с храните, ветеринарната медицина и земеделието - Изпълнителната агенция по селекция и репродукция на животни, Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, Националната служба по зърното, Изпълнителната агенция по околна среда, Българската агенция по безопасност на храните. Трябва да използваме геостратегическото положение на Стара Загора - в центъра на България, равноотдалечено от всички краища на страната, добави той.

Към момента обаче окончателно решение за децентрализация на администрацията няма, говори се за преместване на сектор Туризъм в Пловдив, на НАП - във В.Търново, на Агенция Митници - в Русе. Пилотните проекти обхващат 10 областни центъра, сред които Стара Загора не фигурира. Според народните представители от ГЕРБ, ако резултатите са добри, реформата ще бъде продължена. И поясниха, че това е процес, който ще продължи дълго.

Още новини