Начало Новини Актуално Депутати питат за бъдещето на АЕЦ Белене

Депутати питат за бъдещето на АЕЦ Белене

Актуално

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще бъде изслушан от парламента в петък сутринта във връзка с последните намерения на правителството за изграждането на АЕЦ "Белене", решиха депутатите. Искането е на Мартин Димитров и Иван Иванов от Синята коалиция.

Мажоритарното ни участие в АЕЦ "Белене" е единственото възможно, каза по-рано вчера бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред Нова телевизия. Той заяви, че не е съгласен с министър Трайчо Трайков, че ако България има мажоритарно участие в АЕЦ "Белене", това е най-лошият вариант. Според Овчаров такова участие значи независимост и неговият съвет е България да намери пари откъдето и да е, но централата да не бъде отлагана, а да бъде изградена.
Овчаров смята, че руското предложение за финансовото й участие не е лошо, защото ако се намери инвеститор, парите ще бъдат възстановени, но ако не - тя ще участва дялово. Той призова да не се политизира проблемът и посочи, че по негово време са изградени проекти ТЕЦ "Марица изток" 1 и 3 с чуждестранно участие. По думите на Овчаров призивите на евродепутатката от Зелените Ребека Хармс България да изгради собствено хранилище за ядрени отпадъци и да съхранява в него отработеното ядрено гориво и облъчените елементи от АЕЦ "Козлодуй" е напълно неприемливо. Предложението на Русия за АЕЦ "Белене" е много интересно и дава възможност да бъде завършен успешно проектът, като няма да натовари българския данъкоплатец. Това заяви по-късно вчера в Плевен членът на Изпълнителното бюро на БСП Николай Малинов. С предоставени от Русия 2 милиарда евро може се да продължи изграждането на АЕЦ-а, а средствата могат да бъдат върнати във всеки един момент, когато страната ни намери стратегически инвеститор - дали Русия или друг, посочи Малинов. Ако не се намери такъв, Русия не държи тези пари да й бъдат върнати - те могат да бъдат трансформирани в дялове, коментира той. Ако не бъде завършена "Белене", ще бъдат завършени конкурентни атомни централи в Румъния и Турция, коментира Малинов.
Депутатът от Коалиция за България Румен Петков каза, че според него разнопосочните сигнали от правителството за проекта "Белене" са довели до оттегляне на германската RWE. Ако бяхме достатъчно категорични в подкрепата на проекта, това нямаше да се случи, заяви Петков. Новото предложение от Русия е възможното решение за момента втората българска атомна централа да бъде построена, каза още той.

 

* * *

Голяма бъркотия около АЕЦ “Белене”, а? Ще я бъде ли? Руска ли ще е? Сърдят ли ни се американците, че технолигията не е тяхна? Сърдят ли ни се европейците, че не си държим отработеното ядрено гориво под възглавниците, а го пращаме обратно в Русия?
Дебатът за “Белене” днес е бурно море от емоции, което сякаш се опитва да удави фактите около проекта. Колоритното зрелище се подсилва от наизлезлите политически сърфисти, които не искат да изпуснат мощните вълни. Навярно си мечтаят така да хвръкнат към върховете на властта. Всичко това можеше да е просто забавно или досадно, ако не беше повторение на една скъпоструваща история, пише вестник Труд.
Анатемосването на АЕЦ “Белене” много заприлича тези дни на кампанията срещу първите четири блока на АЕЦ “Козлодуй”. Накрая България се принуди да затвори образцови реактори - без технически аргументи, но притисната до стената по политически причини.
Каквито и числа да бъдат казани днес за загубите на страната ни - сумите са от 1,2 млрд. до 6 млрд. евро, те могат да бъдат оспорени. Но има една напълно измерима щета - поскъпването на тока за бита. Без блокове 3 и 4 на “Козлодуй” днес плащаме електроенергията със 17% по-скъпо, отколкото в последния ден, когато те работеха.
Сега светът се връща към ядрената технология, защото електроенергията от нея е в големи количества, има най-ниска себестойност (единствено токът от някои ВЕЦ излиза по-евтин) и не предизвиква климатични промени. Освен това АЕЦ държат на склад свежо ядрено гориво, а това е своеобразна застраховка срещу кризи в доставките - нещо, с което газовият сектор например не може да се похвали. Затова атомните централи се смятат за стабилизиращ фактор на електроенергийните системи.
Хубаво нещо е АЕЦ, но не е ли прекален лукс за България в кризисната 2010 г.?
Нови данни за цената на инвестицията за съжаление не са оповестявани от институциите. Вероятно изчисленията ще бъдат възложени на бъдещия консултант по проекта.
Затова да се върнем към документите. В договора с руския главен изпълнител “Атомстройекспорт” цената за проектиране, доставка и изграждане е 4 млрд. евро за два блока по 1000 мегавата. Излиза средно по 2 млн. евро за мегават. Днес в света няма друг проект за АЕЦ с толкова евтин договор.
Да сравним и с цената на една нова ТЕЦ у нас, която се очаква да заработи през тази година. Това е “Ей И Ес Гълъбово” (известна като новата “Марица-изток 1”) с мощност 670 мегавата. Централата е 100% собственост на американската компания “Ей И Ес”. По данни на инвеститора цената й е около 1,2 млрд. евро, или 1,790 млн. евро за мегават - стойност, доста близка до 2-та млн. евро за мегават в АЕЦ “Белене”. Ако договорът за новата ТЕЦ се подписваше днес, цената на инсталиран мегават щеше да е равна или дори по-голяма от тази в “Белене”, казват запознати с пазара на тежко оборудване.
Ако договорът с руснаците е за 4 млрд. евро, защо тогава наши министри говорят за 8-10 млрд. евро стойност на “Белене”? В тези суми към руската доставка се добавя стойността на площадката, която вече е изградена, електропроводите, които ще трябва да свържат “Белене” с националната електроенергийна система, и лихвите по кредитите. Всичко, сложено в цената на ядрения ток, прави 4 евроцента за киловатчас - стойност, която е по-ниска или равна на тази на действащите ни тецове днес.
Но пари няма. Министър Трайчо Трайков обяви, че се търси схема за финансиране без държавни гаранции и без корпоративни гаранции от НЕК или от Българския енергиен холдинг.

Надеждите са да се появи чуждестранен стратегически инвеститор, който да поеме рисковете сам. Опитът от времето на кабинета на Иван Костов досега обаче показва, че стратегическите инвеститори идват да строят, например ТЕЦ само ако имат гаранции.
Да вземем новата “Марица-изток 1”. Милиардната инвестиция там е гарантирана с 15-годишен договор за задължително изкупуване на тока от държавната НЕК на висока цена. Колко висока? Това е фирмена тайна. Но според някои източници, когато централата заработи, тарифата на тока за населението ще трябва да се вдигне с 0,84 ст./квтч с ДДС.
НЕК има договор за задължително изкупуване на електроенергията до 2023 г. на гарантирано висока цена и от ТЕЦ “Марица-изток 3”. Мажоритарен собственик там е италианската “Енел”. За да финансира модернизацията, тя получи не само дългосрочен договор с НЕК за покупка на тока, но и 73% от собствеността на теца!

Всъщност началото и на двете сделки - и за “Марица-изток 1”, и за “Марица-изток 3”, беше подписано през 2001 г. в един от последните дни на кабинета “Костов”. Но не мислете, че чуждестранните инвеститори са лоши, щом като са оковали НЕК с такива дългосрочни договори. И американците, и италианците имаха нужда от кредити. А банките поискаха гаранции, че за бъдещия ток ще има пазар и че цената ще е достатъчно висока, за да изплати инвестициите.
Полезно е да помним този урок и сега, когато се търси стратегически инвеститор за “Белене”. Без договор с НЕК за изкупуване на тока няма да се намери.
Силен коз в подкрепа на новата АЕЦ е разделението на “баницата” от 4 млрд. евро. Вече е известно, че около 40% от сумата ще получат германски и френски компании, подизпълнители на руснаците. Други 30% са договорени за наши фирми. Така че 70% от парите, които ще дадем на Русия, ще се върнат в ЕС.
А американският реактор АР 1000? За него светът ще трябва да почака. През 2009 г. регулаторният орган на САЩ му отказа лиценз и го върна за препроектиране. Но ако американци поискат дял от “Белене”, едва ли някой ще им откаже.

Още новини