Начало Новини Актуално Депутати и работодатели искат повече информация за енергийната стратегия на България

Депутати и работодатели искат повече информация за енергийната стратегия на България

Актуално
енергетика

Енергийната стратегия на България до 2020 г. крие един съществен недостатък - в нея не е разписан график на осъществяването на конкретните цели и отговорните лица, които да се заемат с тях. Това стана ясно вчера в икономическата комисия към парламента, където се обсъди стратегията, изготвена от експерти на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Къде са ни пътните карти за енергийни проекти Забележки по съдържанието на самата стратегия липсваха. Според депутата от Коалиция за България Петър Димитров това е така, защото стратегията дава рамката за развитие на енергетиката, но не и пътя, който трябва да бъде изминат. По думите му никой няма против пожелателните цели, които той самият подкрепя. Представители на бизнеса и работодателските организации подкрепиха идеята, че към стратегията трябва да има изготвени пътни карти. Димитров посочи редица въпроси, които трябва да бъдат уточнени - ще има ли АЕЦ Белене, ще се удължава ли животът на пети и шести блок в АЕЦ Козлодуй, ще се построят ли нови седми и осми реактор на съществуващата площадка там и др.

Червеният депутат подчерта, че няма никаква яснота и по отношение на газовите ни хранилища в Чирен. Кой не си е подготвил домашното След като енергийната стратегия беше обсъдена в комисията, стана ясно, че депутатите и гостите не са били напълно подготвени, пише вестник Пари.

Енергийният министър Трайчо Трайков отрече липсата на подготвени пътни карти за реализацията на енергийната стратегия. Той уточни, че експертите от неговото министерство са изработили многобройни подсекторни стратегии и пътни карти за всеки отделен проект, който ще бъде реализиран в следващите години.

Трайков коментира, че „който очаква всичко да е на едно място, просто не си е направил труда да се запознае с целия обем на документацията . Предложения от бизнеса и синдикати Представители на бизнес и работодателски организации предложиха някои допълнения към стратегията. Депутатите от икономическата комисия пък си дадоха една седмица за предложения и обещаха отново да бъде разгледана следващата седмица.

Според Кирил Желязков от Българската стопанска камара стратегията трябва да предвижда ценови стимули при използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за битови нужди. Според Александър Кънев, който е зам.-председател на миньорската федерация към КНСБ, стратегията трябва да разгледа бъдещето на въглищата. Той заяви, че трябва да има повече яснота по бъдещето на ТЕЦ Марица Изток 4 и ТЕЦ Марица Изток 1.

Още новини