Начало Новини Актуално Депутатът от Стара Загора Спас Панчев за проекта АБВ на Георги Първанов

Депутатът от Стара Загора Спас Панчев за проекта АБВ на Георги Първанов

Актуално
Спас Панчев

Надявам се да получа покана за участие във форума, на който ще бъде оповестено началото на станалото популярно като президентско движение АБВ и ще участвам, посочи старозагорският депутат от "Коалиция за България" Спас Панчев. Той е председател на Земеделския съюз "Александър Стамболийски" - една от политическите сили от лявото пространство, която бе авансово обявена за съпричастна към създаването на новото движение.

Едно от най-очакваните политически събития на тази есен ще се състои утре от 11 часа в НДК в София.
"Аз харесвам идеята на президента, защото, за съжаление, днес гласът на опозицията не се чува достатъчно силно и ясно поради една или друга причина - не само в парламента, но и в медиите. А това, което експертите и народът мислят, трябва да се изрази по-отчетливо", е водещият мотив на Спас Панчев.

Той е убеден, че сега у нас има нужда от нещо ново, което да обедини и лявото, и центъра, и дори части от дясното, а Георги Първанов заслужава бъдеще на лидер, след като 10 години е бил български президент. Очаквам утре в НДК да се съберат известни личности и интелектуалци, хора, които имат поглед и възможност да коментират, да търсят промяна, а не само слушатели на 1, 2 или 5 доклада“, добави още Спас Панчев.
Сред имената, които медиите тиражират като бъдещи участници, са тези на Стефан Данаилов, Андрей Пантев, Велислава Дърева, Любен Дилов-син. Очаква се и бившият външен министър и бивш съветник на Първанов, сега евродепутат от БСП Ивайло Калфин да стане част от тази гражданска инициатива. Сред тези, които категорично заявиха намерение да участват в проекта, е благоевградският кмет Костадин Паскалев. Но загадката ще остане до последния момент.

Другият интригуващ момент е дали движението АБВ ще участва и на местните избори догодина чрез инициативни комитети. Притесненията на БСП са, че претендентите на гражданското движение ще "късат" от гласовете на левите и ще се явят преки техни конкуренти. Любопитно ще е и на президентските избори, на които няма как Първанов да не иска да посочи свой наследник.

Информация: вестник Новината

Още новини