Начало Новини Актуално Депутатът Живко Тодоров пусна 41 000 шаранчета в езеро Загорка

Депутатът Живко Тодоров пусна 41 000 шаранчета в езеро Загорка

Актуално
риболов

От 29 юли във водите на емблематичното за Стара Загора езеро Загорка плуват с 41 хиляди шаранчета повече. Зарибителният материал беше осигурен с лични финансови средства от старозагорските народни представители от ГЕРБ по инициатива на депутата и кандидат за кмет на Стара Загора Живко Тодоров.

Шаранчетата са излюпени тази година в рибовъдното стопанство на с. Ловец. Експертите от ИАРА посъветвали Живко Тодоров да избере тазгодишни шаранчета, защото те по-лесно се приспособяват към новия водоем и голямата част от тях по-лесно оцеляват, за да станат догодина големи риби. В зарибяването се включиха и депутатът Недялко Недялков заедно с кмета проф. Свет лин Танчев. 1000 от пуснатите в езерото шарани бяха с тегло между 200 и 500 гр., така че наесен те да достигнат около 2 кг тегло и да бъдат подходящи за улов, поясни Живко Тодоров.

Идеята за зарибяването на ез. Загорка възникнала в разговори с националния състезател по спортен риболов от клуб Елит - Стара Загора Валентин Тотев. За съжаление, рибният ресурс във водоемите на Стара Загора намаля в последните години, затова решихме да дадем един добър пример, каза Живко Тодоров. Според него, езеро Загорка е особено важно за възрастните въдичари, които не разполагат с личен транспорт, за да упражняват хобито си на по-отдалечени места. Той призна, че от 5-6 годишен баща му Веселин Тодоров го запалил по риболова. Имам въдици на плувка и за дъно и винаги, когато ми остане време с удоволствие ходя за риба, призна депутатът, който не пропусна да посочи, че има редовен риболовен билет, пише вестник Национална бизнес поща. Най-голямата си риба, 5-килограмов шаран, Живко Тодоров уловил преди години на Гледачевския язовир, но се надява след време да подобри личния си рекорд именно тук, на езеро Загорка.

Още новини