Начало Новини Актуално Депутатът Иван Иванов ще пита МОСВ за бъдещето на Брикел

Депутатът Иван Иванов ще пита МОСВ за бъдещето на Брикел

Актуално

Подготвил съм по отношение на Брикел няколко въпроса към министъра на околната среда и водите Нона Караджова и очаквам от нея отговори в деня за парламентарен контрол. Това съобщи народният представител от Синята коалиция и зам.-председател на ДСБ Иван Иванов.

Той допълни, че ще иска от министър Караджова конкретен отговор какви глоби би могла да понесе страната ни при евентуална санкция от Еврокомисията, ако не се изпълнят поетите екологични задължения. Той ще зададе въпроса и дали страната ни има свободни квоти за парникови газове, които да бъдат закупени на прилична цена от собственика на "Брикел" Христо Ковачки.
Иванов изрази обаче съмнение, че ако Ковачки закупи квоти на свободния пазар, цената на произведения продукт на единственото от този род в България предприятие ще скочи неимоверно. "Този скок ще има дълготраен отрицателен социален ефект, който ще се отрази преди всичко на хората с ниски доходи, а те не са малко", бе категоричен депутатът.
В срок от две седмици ще бъде организирана среща между представители на МОСВ и представители на собственика на "Брикел", на която пак ще се обсъжда въпросът за квотите. Според Иванов, те не могат да бъдат закупени от държавния резерв, който бил предназначен преди всичко за евентуалното разкриване на нови мощности.
Депутатът от Старозагорски избирателен район уточни, че проблемите на "Брикел" и на Гълъбово не са единствените от този род в България. Подобни проблеми има и ТЕЦ "Варна", собственост на чешката електрическа компания ЧЕЗ, както и на други ТЕЦ-ове в страната.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини