Начало Новини Актуално Депутат от ГЕРБ предлага 100 хиляди лева минимална екосанкция

Депутат от ГЕРБ предлага 100 хиляди лева минимална екосанкция

Актуално

Народният представител от ГЕРБ Емил Караниколов ще внесе законодателни промени в Закона за опазване на околната среда, които ще касаят основно размера на санкциите за предприятия, неспазващи екологичните норми.

Това обяви пред журналисти в Казанлък самият Караниколов и допълни, че предложението му предвижда увеличаване в пъти на сегашните санкции.

За Старозагорски новини депутатът коментира, че и в момента най-голямата санкция, предвиждана от закона, е 100 хиляди лева. Новото предложение, което ще се дискутира още в началото на следващата година, ще е минимумът на екосанкциите за фирми, неспазващи предписанията и екологичните норми, да стартира от 100 хиляди лева. По думите му, само така фирмите-нарушителки ще бъдат принудени да инвестират сериозни суми за екологични апаратури.

Караниколов се позова на ситуацията с работещата на територията на община Павел баня дървопреработваща фирма Габровница, която ежемесечно плаща повече от смешни санкции в размер на 200 лева за нарушаване на еконормите, без да инвестира сериозни средства за тяхното подобряване.

Представителят на сдружение За чиста Розова долина Крум Владев изрази задоволството си от проведената наскоро среща с министъра на околната среда и водите Нона Караджова на тема Състоянието на околната среда в района и нейната ясно изразена категоричност, че ако и през следващата година дървопреработващата фирма не изпълнява предписанията на екоинспекцията и не вземе сериозни мерки за подобряване на екологичното състояние в района, я очакват най-строги санкции, сред които и спиране на производството.

Владев изрази негодуванието си от факта, че преди няколко години след завишаване нормите за атмосферния въздух са били намалени значително санкциите, плащани от Габровница, в резултат на което предприятието е било на практика демотивирано да инвестира нови средства в инсталации за подобряване качеството на въздуха. Владев настоя предприятието да инвестира в уреди за измерване качеството на въздуха и да допусне на своя територия постоянен мониторинг. Наложително е уредите да бъдат поставени не на ветрената страна на комините на фабриката, а на безветрената, допълни той и призова това да се извърши от неправителствени екоорганизации.
В Габровница няма непрекъснат мониторинг на въздуха, защото засега няма такова основание, категоричен бе Жеко Едрев, еколог на фирмата, потърсен за коментар. По думите му до момента за различните екосъоръжения и изпълнение на предписания фабриката е инвестирала 3 милиона лева.

Той съобщи също, че в ход е програма за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, по която се работи. Няма значение кой ни посещава, ние вземаме мерки отдавна, заяви още екологът на Габровница.
Той потвърди, че в момента предприятието заплаща ежемесечна санкция в размер на 200 лева заради изхвърляне в атмосферния въздух на наднормено количество прахови частици.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини