Начало Новини Актуално Депутаът от Коалиция за България Панчев: твърдо заставам зад полигон Змейово

Депутаът от Коалиция за България Панчев: твърдо заставам зад полигон Змейово

Актуално

- Г-н Панчев, по време на срещата на депутатите от Старозагорски избирателен район с общинското ръководство заявихте, че полигон "Змейово" е уникален. Какво му е уникалното, след като там през последните 20 години не е инвестирано нищо?

- Явно добре е направено. Няма такъв полигон на Балканския полуостров, с такава уникална техника, с такива размери. Той работи пълноценно и удовлетворява нуждите на българската отбранителна индустрия и на БА. Особено армия като нашата, която има стара ненужна техника, която има старо въоръжение, е важно да има такъв полигон, на който да изпитва всичко преди да го ползва за нуждите си. Едно въоръжение като остарее, то трябва да се проверява, има изпитвания. Един производител, който произвежда ракети в България, трябва да има къде да ги изпитва. Българската отбранителна индустрия може да има проблеми в момента, но тя има бъдеще. България се е доказала в миналото, сега работи, има бъдеще и затова смятам, че е полезен полигонът. И се радвам, че го запазихме.

- Но българските производителни фирми си имат собствени полигони?
- На "Змейово" се изпитват много от произвежданите въоръжения и техника, "Аркус" - Лясковец, изпитва главно тука своята техника, "Арсенал" ползва полигона, ВМЗ-Сопот също. Наистина полигонът е уникален. Аз вече не съм в системата, но ви казвам, че няма такова съоръжение на Балканския полуостров.

- Вие кога за последно сте ходили на полигон "Змейово"?
- Преди 2 седмици, не по служба обаче.

- Успяхте ли да видите какво има като съоръжения, колко от тях са годни за експлоатация?
- То не се вижда, вие няма как да го видите.

- За разлика от Вас, през 2006 г. ние обходихме част от полигона и видяхме, че доста от съоръженията не само не функционират, но са и жалка гледка на отминала уникалност. Това, което ми казвате сега, не е ли политическо говорене?
- Това, което знаех от служителите на полигона, когато бях зам.-министър на отбраната, е, че всичко необходимо за изпитанията е запазено, ползва се и няма проблем да бъде ползвано. Наистина не ги защитавам, нямам интерес да ги защитавам.

- Когато бяхте зам.-министър на отбраната, си правихте тези изводи въз основа на информацията, която Ви даваше началникът на полигона. Така ли е?
- Да, на база на служебната информация, която имам от тях. За съжаление съвременна България не може да създаде вече такова нещо.
Интервю на вестник Старозагорски новини

Още новини