Начало Новини Актуално Депозитната война ни изигра лоша игра на строителите

Депозитната война ни изигра лоша игра на строителите

Актуално
Язов строителство

България кризата е повече в главите на българите, отколкото в реалните икономически показатели. Виждаме, че депозитите се увеличават всеки месец, а това означава страх. Народът е уплашен и не знае какво предстои, казва Димитър Язов, собственик на строителна компания Язов.

- Г-н Язов, какъв е стартът на 2011 г. за строителния бранш и за Вашата фирма?

- За нашия бранш 2011 г. започва съвършено нормално. Зима е, а в този сезон, със или без криза, строителството е в застой. Има светлинки. Преди месец започнахме да ги забелязваме. Най-хубавото е, че банките най-после започнаха да отпускат кредити. БЕЗ ПАРИ НЯМА ИКОНОМИКА, НЕ САМО СТРОИТЕЛСТВО. Затова се надявам най- после да видим качествена промяна в отношението на финансовите институции и те да поемат своята част от отговорността да подкрепят икономиката. Депозитната война ни изигра много лоша шега и дано вече окончателно да е приключила. Чувам сега опасения за кредитна война, но тя определено е за предпочитане - поне развързва икономиката. НАДЯВАМ СЕ ОТ МЕСЕЦ МАРТ И НАШИЯТ БРАНШ ДА НАПРАВИ ВЕЧЕ ПОЗИТИВЕН СТАРТ. Дотогава ще си изкараме зимата с прехапани устни.

- Проектите Ви за работа в чужбина?

- Направих фирма в Германия. От 15 до 30 януари ще изпратим първите бригади от работници - пред приключване сме на последните детайли на няколко договора. Там има много работа - кризата отдавна е преминала или ПОНЕ НЯМА КРИЗА В ГЛАВИТЕ НА ГЕРМАНЦИТЕ. Защото в България кризата е повече в главите на българите, отколкото в реалните икономически показатели. Виждаме, че депозитите се увеличават всеки месец, а това означава страх. Народът е уплашен и не знае какво предстои. Несигурността, липсата на ясна перспектива, принуждават огромната част да кътат бели пари за черни дни, но тези бели пари всъщност се превръщат в черни, в куп хартия, когато не работят и не се движат в икономиката. Притеснявам се да не ни се случат някои добре познати неща от не толкова далечно време.

- Ще ходите ли на световното строително изложение в Кан тази година?

- Не. Безсмислено е. ТОВА Е ГОДИНА НА ИЗБОРИ, КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ НИТО ЕДИН ЧУЖД ИНВЕСТИТОР НЯМА ДА ВЛЕЗЕ У НАС. Инвеститорите вече се научиха, доказахме го на цял свят, че в година на избори в България и държавната, и местните администрации работят само и единствено за провеждането им. Дано поне европейските пари, от които имаме нужда и които ни се полагат, да влязат най-сетне в страната в пълния си размер. Стига да не окепазим пак процедурата, разбира се, т.е. някой по върховете НЕПРЕМЕННО ДА ДЪРЖИ ЛИЧНО ДА СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВА ОТ ВСЕКИ ТРАНШ. Би трябвало някои глави вече да са уврели за идеята, че ако продължат по старата схема, след година и тях няма да ги има.

- Фактът, че няма да ги има, не променя връщането ни на старт отначало...

- Така е, вече свикнахме всеки път да почваме отначало. Но и това е нормално. Всъщност 20 години са много малко в живота на една държава - кратък срок да се пренастрои начинът на мисленето, начинът на живот. Ние нямахме и абсолютно никаква финансова култура. Българинът беше скаран с парите - 45 ГОДИНИ НИ ВТЪЛПЯВАХА, ЧЕ БЕЗ ПАРИ СЕ ЖИВЕЕ ПО-ЛЕСНО И ПО-ДОСТОЙНО. Сега моделът се преобърна и огромната част от хората се сблъскват не само с незнанието, но и със скрупулите. Всяко нещо с времето си. Аз съм строител и знам, че бързата работа наистина е срам за майстора. Следващите поколения ще израснат.

- Ще правите ли инвестиции в България?

- Имам няколко много големи инвестиции, но ги замразих в тези две години. Надявам се ситуацията на пазара да ми позволи още тази година да започна отново работа по тях. Последното означава да се отприщят ипотечните заеми. В противен случай всички ще чакат окончателно да се изкупят готовите имоти и после
ЩЕ ЗАПОЧНЕ ПАК СТАРИЯТ ЦИРК С ПОВИШЕНОТО ТЪРСЕНЕ И ЛИПСА НА ГОТОВО СТРОИТЕЛСТВО с вдигнатите изкуствено цени, с раздуването на балона и предизвестеното му спукване. Ще ми се да мисля, че два пъти цирк би трябвало да ни стига, за да ни дойде акълът.

- Строите ли в Израел още?

- Все още имам някои ангажименти, но вече се изтеглям - няма да строя там, въпреки че работа там - много. Цените на жилищата през миналата година скочиха двойно. За съжаление, В ИЗРАЕЛ ТРЯБВА ДА СТРОЯ С КИТАЙСКИ РАБОТНИЦИ - сключили са някаква спогодба с Китай. Налага ми се по 10 групи да сменям, докато намеря хора, с които да работя нормално и качествено. Китайците наистина имат и чудесни кадри, но те са около 20% от пристигащите, другите са си направо туристи.
Аз съм последният от чуждите строители, който си тръгва. Убеден съм, че за една година израелците ще ревизират позицията си и отново ще имам възможност да работя с български строители - тогава ще работя.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини