Начало Новини Актуално Депозитите на граждани в български банки в края на 2009 г. са над 4 млрд. лв.

Депозитите на граждани в български банки в края на 2009 г. са над 4 млрд. лв.

Актуално

Най-много пари у нас се държат в депозитите с наличност между 10 и 20 хил. лв. Това показва статистика на БНБ за края на 2009 г. Общо сумата на всички депозити в този диапазон е надхвърляла 4 млрд. лв. В същото време обаче най-масови са влоговете с не повече от 1000 левчета. Техният брой е фрапиращите над 10 млн. депозити при физически лица, което прави близо 80% от всички банкови влогове.

Точно 360 лица пък са имали над 1 млн. лв. в депозитна сметка в българска банка. 225 души от тях си съхраняват милионите в евросметки, а 120 са милионерите, които разчитат на българския лев. Спестяванията на българския народ са се увеличили в последните три месеца на 2009 г. В края на септември общата сума на всички влогове в банките у нас е малко над 23 млрд. лв. Само три месеца по-късно цифрата набъбва с още 1,3 млрд. лв., което прави средно по 400 лв. повече спестявания на всеки един икономически активен българин, пише вестник Телеграф.
Възможно обяснение за тази тенденция е, че много фирми са прехвърлили средства от фирмени в домакински депозити, заради по-голямата печалба. Навярно затова фирмите с над 1 милион лв. спестявания са намалели от 1822 в края на третото тримесечие на 1732 в края на годината. Най-много фирми милионерки - близо 600 - има в сектора с търговия и ремонт на автомобили и мотори.

Още новини