Начало Новини Актуално Депото в Ракитница: 29 на 14

Депото в Ракитница: 29 на 14

Актуално

Промяната в предназначението на 100-те дка общинска земя до с. Ракитница не стана факт на вчерашното 47-о заседание на Общинския съвет на Стара Загора. След изключително драматично половиндневно заседание, разгоряло остри партизански страсти, сесията бе преждевременно прекратена по предложение на шефа на групата на ГЕРБ инж. Румяна Присадашка.

След обсъдена, гласувана няколко пъти и неприета една-единствена точка в дневния ред - за преобразуването на общинската част от земята за регионалното съоръжение за отпадъци. Останалите повече от 30 точки останаха неразгледани.

Обсъждането на изключително важния за всички старозагорци и за жителите на още 11 общини въпрос започна с емоционалното изказване на Недялка Киркова от с. Ракитница, която обвини общинската администрация в безхаберие. „Вие сте виновни, г-да общинари - не сте си свършили работата и сега манипулирате хората, че ние сме виновни за бъдещото драстично повишаване на такса смет“, обърна се тя към седналите на трибуната кмет Светлин Танчев и шеф на Общинския съвет Тенчо Руканов. Киркова се ожали за несъстоялия се местен референдум и посъветва градската управа "да се качва на последния влак и да не се връща, пък ние догодина ще си изберем друг машинист".

Социалдемократът инж. Димитър Юнкеров и Методи Губеров от "Наш дом" защитиха проекта, с което си спечелиха освирквания от стоящите на балкона недоволни жители на Ракитница. Искайте 60 от 80-те работни места в депото да бъдат за вас, а също и подобрена инфраструктура, посъветва ги Губеров. И призова съветниците да разсъждават разумно и да не карат старозагорци да плащат големи данъци, защото и настоящият им размер достатъчно изпразва портфейлите ни в кризата.

„Името ми е Белчо, ама май аз ще съм черният сега“, каза с автоирония пред съветниците зам.-кметът Белчев, след като за пореден път описа площадката в с. Ракитница като безалтернативна и какви екосанкции следват за общината, ако и след Нова година продължи да се ползва Мандра баир, което е незаконно сметище отдавна.
В подкрепа на предложението на администрацията се изказаха инж. Румяна Присадашка (ГЕРБ), Любка Иванова ("Демократична Стара Загора"), Мариана Димова (ГЕРБ) и инж. Николай Шопов (ЛИДЕР).
„Всички ние сме виновни, че 3 години оставихме на вълците зам.-кмета Белчо Белчев и Инициативния комитет на с. Ракитница да се обвиняват взаимно, а трябваше да има референдум“, изрази мнение лидерът на групата на левицата доц. Бойчо Биволарски. Биволарски излезе с изненадващо предложение - да бъде свикана извънредна сесия на Общинския съвет на Стара Загора на 16 декември, като бъде поканена ръководителката на проекта по Оперативна програма "Околна среда" , за да внесе още разяснения. Нека тя да даде още разяснения по проекта и да поеме гаранции за авансовото плащане, предложи социалистът. Другата гаранция, която се очаквала от ръководителката е, че софийски боклук няма да се обработва на депото в Ракитница.
„Да не тренираме политическата си реторика, защото утре контейнерите ще преливат от боклук по улиците на града ни и пред офисите си, да прекратим дебата и да гласуваме“, призова колегите си Венелин Каравичев (ГЕРБ).
Първото гласуване за промяната в предназначението на земята събра 29 гласа "за", 7 "против" и 5 "въздържал се". Недостатъчни за решение, тъй като бе необходимо квалифицирано мнозинство от 34 гласа "за"
Извърши се прегласуване по предложение на адвокат Антоанета Масленска (ГЕРБ). Вотът се повтори - 29 "за" и по 7 "против" и "въздържал се".

Балконът посрещна втория провал на решението с ръкопляскания и викове "Благодарим ви!".
Третото гласуване доведе до 29 гласа "за", 8 "против" и 6 "въздържал се".
Против и въздържал се решението гласуваха общинските съветници от БСП и коалиция, "Нова сила" и обединението "Целокупна България".
Присадашка повдигна предложение за прекратяване на сесията, за което вече бе необходимо обикновено мнозинство и председателят Тенчо Руканов закри заседанието.
„Ние не се показахме на висотата, която гражданите очакват от нас“, заяви на пресконференция пред медиите Тенчо Руканов. В емоционално слово той заяви, че ако градските старейшини изпълнявали своята роля в арабска страна трябвало да ги пребият с камъни, а ако пък бяха в по-цивилизовани - да се саморазпуснат, след като не могат да защитават обществения интерес.
„14 души решиха да вложат партийност и заради тях Стара Загора изгуби, нашите избиратели трябва да се срамуват от тях“, заяви Присадашка. Такъв деструктивен Общински съвет няма смисъл днес да продължи да гледа своите точки, отвърна тя на журналистически въпрос защо прекрати заседанието.
От 1 януари сметището на Мандра баир ще бъде затворено и хората ще се крият по дворовете си да горят боклука си, тогава ще се случи изключително тежка екологична ситуация, опасява се инж. Николай Шопов (ЛИДЕР).
Председателски съвет ще се свика по спешност, за да реши кога да се проведе следващото заседание на Общинския съвет на Стара Загора. Нека бъде още следващия четвъртък, предложи Любка Иванова ("Демократична Стара Загора").

 

ГЕРБ:

Ние с групата на БСП повече няма да преговаряме, обявиха управляващите. Любка Иванова ("Демократична Стара Загора") заяви пред медиите, че минути преди началото на сесията Биволарски я уверил, че левицата ще подкрепи предложението, а после се изметнал. За мен това беше гласуване с политически инат, определи лидерката на СДС. БСП оформя група за политически рекет и ние повече няма да говорим с тях, а ще се срещнем с депутатите от "Коалиция за България" д-р Евгений Желев и Спас Панчев и с областния лидер на БСП Трифон Митев, каза Кристиан Петков (ВМРО-БНД). Нека предишният кмет д-р Желев каже дали ще е доволен, ако градът ни се зарине с боклук, рече още Петков. Ще внасяме точката с преобразуването на общинската земя на толкова сесии, колкото е необходимо, зарече се лидерката на групата на ГЕРБ инж. Румяна Присадашка.

БСП:

Общинските съветници от мнозинството в частност  на ПП ГЕРБ опорочиха по най-безотговорен и скандален начин гласуването на точка 1 от дневния ред, обявиха вчера следобед в нарочна декларация от БСП. "Водени от важността на проблема, свързан с изграждането на модерно и отговарящо на всички екологични изисквания съоръжение, както и загрижени за растящото напрежение сред населението в село Ракитница, представителите на левицата предложихме провеждане на извънредно заседание на Общински съвет Стара Загора с участието на ръководителя на управляващия орган по проекта за депото Малина Крумова от МОСВ. Като това стане до 16 декември, срок, който по никакъв начин няма да увреди за финансирането на бъдещето депо", смятат от социалистите. Те по принцип били несъгласни с депото и неговото финансиране, но очаквали консенсус от управляващите. "Водени от досегашната си практика за силово налагане на мнение и решения, съветниците от дясната половина в Стара Загора решиха, че не се нуждаят от консенсус. И предпочетоха да играят "ва банк" с надеждата, че както и до сега "светът ще се върти около тях", твърдят от групата на левицата.
Те ще говорят първо с Бойчо Биволарски, той е председател на Общинския съвет  на БСП, отвърна Биволарски на намека на ГЕРБ, че ще го "прескочат" в преговорите.

Нова сила:

Криза с боклука няма да има, убеден е местният водач на "Нова сила" и бивш зам.-кмет на Стара Загора Тихомир Томов. Той подозира наличието на корупционна схема около предоставената 50-милионна сума за регионалното депо, но не можа точно да обясни на медиите в какво се изразява тя. Томов и съветниците Светломир Желязков и Георги Трендафилов бяха обидени на управляващите, че ги нарекоха в зала сателит на БСП и поддаващи се на внушенията на Биволарски и категорично го отрекоха.

ВМРО:

Развързваме възела на кръгла маса

Да бъде развързан възела не в духа на селската свада, в която се превърна сесията на Общинския съвет вчера, а с конструктивен диалог да се стигне до разумно решение. С това предложение излязоха броени часове след заседанието на старейшините общинските съветници от ВМРО Кристиан Петков и Антон Андонов.

"След днешния скандал смятаме, че нещата са тръгнали към много сериозно противопоставяне, затова предлагаме алтернативно решение. Още в понеделник да съберем на кръгла маса всички народни представители, кметове и председатели на общински съвети от 12-те общини от региона, които ги касае стигането до развръзка по въпроса с депото. Идеята е в конструктивен дух всички да получат отговори, за да стигнем до консенсус на предстоящата вероятно извънредна сесия", обяви Кристиан Петков.

Още вчера войводите предприеха серия совалки и срещи с политическите сили, за да ги убедят в идеята си през оставащите 3 дни.

"Това е единственият ход в правилната посока, защото този проблем не е само на Стара Загора, а на 450 000 души в областта. А днес (бел. ред. вчера) съветниците показаха, че нямат достатъчно разум и воля, за да го решат сами. Настояваме срещата да е отворена за медии и граждани, за да няма скрити-покрити договорки, да не влизаме пак в политикантство и в бюрократични точки и параграфи", каза и Антон Андонов.

Информация: вестник Новината

Още новини