Начало Новини Актуално Денонощно засилено полицейско присъствие от автомагистрала Тракия до Нова Загора

Денонощно засилено полицейско присъствие от автомагистрала Тракия до Нова Загора

Актуално

Стара ЗагораШест автопатрула и два наряда на моторизираното звено към ОДМВР - Стара Загора контролират безопасността на движението в два основни участъка: от пътния възел на автомагистрала Тракия с път І-5 до околовръстния път на Стара Загора и по път ІІ-66 от кръстовището с околовръстния път до уязвимия участък в района на с. Подслон.

Полицейски патрули с високоскоростни мотори ще извеждат от колоните водачи, извършили груби нарушения и застрашаващи себе си и другите участници в движението и ще налагат строги и незабавни санкции по закона за движението по пътищата. Шест екипа на пътния контрол ще следят за неправилни спирания, недопускане на задръствания и рискови изпреварвания по път ІІ-66, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. За ограничаване на пътните нарушения в тези участъци ще работят и стационарните системи за видеоконтрол.
Въпреки засиления пътен контрол е много вероятно очакваният интензивен поток от автомобили по тесния участък от Стара Загора до Нова Загора да създаде колони, движещи се със скорост, далеч от желаната за участниците в движението и да ги подтикне към рискови изпреварвания. От ОДМВР – Стара Загора напомнят на водачите, от края на автомагистрала Тракия (при пътния възел с път І-5) движението им към южното Черноморие продължава по второкласен път (каквито са обходния път на Стара Загора и път ІІ-66). След продължително пътуване по автомагистрала Тракия, където максимално разрешената скорост е 130 км/ч, много от тях  трудно се съобразяват с ограничението да поддържат скорост по-ниска от 90 км/ч по второкласния път и създават сериозни предпоставки за възникване на пътни инциденти. Въпреки, че максимално разрешената скорост по обиколния път на Стара Загора и път ІІ-66 до с. Подслон е 90 км/ч, на много места са въведени допълнителни ограничения, особено в районите на уязвими кръстовища. Първото от тях е при включването на обиколния път на Стара Загора в пътя Стара Загора – Нова Загора при кв. Зора. Там автомобилите, пътуващи към морето се включват в градското движение до изхода на Стара Загора и в този участък нарушаването на ограниченията на скоростта и неспазването на дистанцията създават предпоставки за верижни катастрофи. Други рискови участъци са разклоните за селата Дълбоки и Оряховица, както и района на с. Подслон. Там стеснения път и хълмистия терен ограничават видимостта, което често се преценя не  навреме от водачите  и води до погрешни решения, понякога – с фатални последици. За периода 207 – 2009 г. по пътя от Стара Загора до с. Подслон са регистрирани 99 пътно транспортни произшествия с  22 убити и 103 ранени. От началото на 2010 г. катастрофите в този участък са 10 и при тях са загинали двама и са пострадали 16 лица.
От Пътна полиция - Стара Загора предупреждават водачите, че до края на летния период  по пътя към морето  ще има засилено активно полицейско присъствие през цялото денонощие и очакват  от тях отговорното и толерантното поведение зад волана.

Още новини