Начало Новини Актуално Денис Димитров: В Младежкия общински съвет на Стара Загора трябва да включим и роми

Денис Димитров: В Младежкия общински съвет на Стара Загора трябва да включим и роми

Актуално
Денис Димитров

Да се интегрират младежите от малцинствата и тези в неравностойно положение; борбата със затлъстяването на младите хора и по-активното включване на юношите и девойките в обществения живот. Това са трите основни акцента в платформата на новоизбрания Млад кмет на Стара Загора Денис Димитров.

Спортът, според него, е ключът към решаването на проблемите, с които ще се опитва да се справя през едногодишния си мандат, заедно с връстниците си. В Младежкия общински съвет трябва да се включат хора от малцинствата, убеден е единадесетокласникът от Търговската гимназия "Княз Симеон Търновски".
„Когато са сред нас, ние по-добре ще познаваме техните проблеми и заедно ще търсим по-ефективни решения", настоява 17-годишният младеж.
Спортните мероприятия, в които да участват младежи, представляващи разнообразни етнически групи, са другият вариант за приобщаване на по-различните. „Трябва да изчезнат предразсъдъците по отношение на тях у самите нас“, вярва ученикът от паралелката "Предприемачество и мениджмънт" на гимназията.
Денис харесва дейността на Младежкия общински съвет. Интересувал се е от неговата работа отдавна, но тази година за първи път се кандидатира за Млад кмет, поощрен от съучениците си.
Досега не е бил ангажиран в други младежки организации. Символичният пост го задължава и респектира. Наясно е, че през едногодишния си мандат представлява старозагорските младежи.
Отново спортните мероприятия са формулата, според Денис, да се преодолее задълбочаващата се тенденция към затлъстяване на младежта. Сам спортист, Младият кмет е категоричен, че връстниците му и по-малките от него трябва да бъдат добре информирани за опасностите и вредните последици от прекомерното тегло.
"Ще изработим бюлетини, които ще разпространяваме в училищата. Не са нужни кой знае какви средства, трябва добра комуникация между Младежкия общински училищните съвети", смята Денис.
В листовките, според него, трябва да има информация какво съдържат основните храни, от кои се пълнее и кои са вредни.
Дълги години Младият кмет, който очевидно няма проблеми с излишни килограми, е тренирал футбол. Любимият му отбор е "Левски". Признава обаче, че увлечението по сините му е по-скоро по наследство.  Сега поддържа форма и тонус с фитнес. Обича да играе волейбол.
Според Младия кмет, нужно е повече от връстниците му да се интересуват от политика и обществени проблеми.
"За мен това е голям проблем. Сега ние не можем да гласуваме, но след година ще получим това право и трябва да го упражним отговорно. Това обаче няма как да стане, ако нямаме информация. Важно е да решим кой ще ни управлява", убеден е  Денис Димитров. Предполага, че апатията на младежите тръгва от домашното възпитание. За единадесетокласника семейството има основна и определяща роля за формирането на личността и развитието.
Самият той няма политически пристрастия. Дори не изпитва и симпатия към някого от политиците. Смята, че му е твърде рано да реши самият той би ли се посветил на това поприще.
Засега обмисля дали да продължи образованието си в България, или ще избере чужд университет. Сигурен е, че родните учебни заведения са реномирани и е добре младите хора да са тук.
"Чужбина бих избрал в случай че реша отново там да се реализирам професионално. Аз обаче съм човек, който е привързан към страната и родния си град. Много бързо ще изпитам носталгия и затова няма да успея да прекарам дълго извън България", признава Денис.
Смята, че историята е науката, която може да възпита родолюбиви чувства. Не разбира защо у нас не се продават добре даденостите, които имаме и не се развива туризмът.
Като всички млади хора, Денис не крие, че обича да се забавлява. Свободното от училище и от спорт време подарява на приятелите си, на които много държи.

Информация: вестник Новината

Още новини