Начало Новини Актуално Демонтират десет коловоза на жп гарата в Стара Загора

Демонтират десет коловоза на жп гарата в Стара Загора

Актуално

Десет от 20-те коловоза на жп гара Стара Загора трябва да бъдат демонтирани по решение на Управителния съвет на Национална компания Железопътна инфраструктура, съобщи Николай Гичев, член на Координационния съвет на Съюза на железничарите в България към КНСБ. Вече са демонтирани 11-и и 12-и коловоз. Същото ще се случи и с контактната мрежа.

Част от релсите ще бъдат дадени за скрап, някои може би ще се използват. Преди 11 години коловозите бяха оборудвани със съвременна техника за контрол на сигурността на движението и не може да се каже, че тя е морално остаряла, коментира пред вестник Старозагорски новини Николай Гичев.

На гара Разпределителна ще останат 4 коловоза, при това най-старите, което е неоправдано, каза още той.
Вчера работещи на жп гарата отказваха да коментират случващото се с мотива, че си пазят хляба. Всички обаче са категорични, че ще участват в започващата на 24 ноември стачка, която според някои е закъсняла.
Една от причините за демонтирането на линиите е силно намаленият обем на товарните превози. От ръководството на компанията и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията са категорични, че предвижданите реформи в БДЖ са жизнено необходими. Според министър Ивайло Московски обвиненията, че няма диалог със синдикатите, са несериозни. През 2010 г. БДЖ е била на оперативна загуба 50 млн. лв., а тази година ще завърши със загуба от 26-25 млн. лв., което означава, че ръководството на компанията е успяло да намали загубата наполовина, посочи вчера той.

Отстъпление няма да има. Предпочитам да бъда освободен като реформатор, отколкото като некадърник, каза още министърът и призова синдикатите да вземат разумни решения, защото БДЖ е в технически фалит.

Още новини