Начало Новини Актуално Делян Добрев: Съкращаваме два пъти времето за разплащане с бизнеса по ОП Конкурентоспособност

Делян Добрев: Съкращаваме два пъти времето за разплащане с бизнеса по ОП Конкурентоспособност

Актуално
Борисов, Младенов и Добрев

С предприетите структурни промени ще съкратим два пъти времето за одобряване на отчетите на бенефициентите и разплащането с тях. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при обявяване на сливането на Междинното звено и Управляващия орган по ОП Конкурентоспособност.

На събитието в сградата на новата Главна дирекция Европейски фондове по конкурентоспособност присъства и премиерът Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Има пари, които чакат да бъдат усвоени по Оперативна програма Конкурентоспособност. Това са милиарди, за да стане нашата икономика по-конкурентоспособна, каза премиерът Борисов пред участниците в събитието. Той прикани фирмите да се възползват от тази възможност: Всички, които имат желание и могат да четат, могат са се информират от интернет страницата на ОП Конкурентоспособност.

С обединяването на двете структури в едно звено ще бъде преодоляно забавянето в оценката на постъпилите проектни предложения и ще бъде повишено качеството на оценителния процес. Ако досега за одобряване на един отчет са били изисквани 24 подписа от администрацията, занапред те са сведени до 12, даде пример министър Добрев.

 Оптимизирана е и структурата на новата администрация - вместо 12 отдела в предишните две звена, те ще бъдат 6. Намалената бюрокрация, съкратените срокове за взимане на експертни решения съдействат за повече гъвкавост и оперативност при управление на програмата. Повишеното качество на работата на администрацията, прозрачните и ясни отношения с бенефициентите са фактори за по-добра усвояемост на средствата по оперативната програма, каза още министърът.

До момента договорените средства по ОП Конкурентоспособност са в размер на близо 502.5 млн. евро (включително инструмента Jeremie), което представлява 43,2% от ресурса на програмата. Без Jeremie тези средства са 303.5 млн. евро (31,5% от ресурса на програмата). С новите облекчени процедури до края на 2013 г. трябва да бъдат договорени още близо 660 млн. евро (56,7 % от ресурса на програмата). Това ще осигури възможност до 2015 г. към бизнеса да бъдат разплатени още 875 млн. евро, което е около 75% от финансовия ресурс на програмата. Сега разплатените средства са 288 млн. евро – близо 25% от ресурса на програмата.

До дни ще започне приемането на документи за процедурата за Енергийна ефективност и зелена икономика, за която са отделени 150 млн. евро от ОП Конкурентоспособност и още 150 млн. кредитна линия от ЕБВР, стана ясно още от думите на министър Добрев. Предстои пускането на преференциални кредити по линия на инициативата JEREMIE на стойност 150 млн. евро и създаване на София Тех Парк на стойност 50 млн. евро. Още 48 млн. евро са предвидени за изграждане на газовата връзка между България и Сърбия, стана ясно по време на пресконференцията.

Министър Добрев обяви още, че предстои ревизиране на действащите в момента схеми за безвъзмездна финансова помощ, към които има нисък интерес. Част от средствата по тях ще бъдат прехвърлени към други, където има голям брой качествени проекти, а средствата не достигат. Това е една от първите задачи на новата главна дирекция, чиито главен директор е Кирил Гератлиев. Той е магистър по публична администрация с профил Управление на европейски проекти от Варненския свободен университет Черноризец Храбър, дългогодишен експерт и директор на структури, ангажирани с управление на средства от ЕС, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Още новини