Начало Новини Актуално Делян Добрев: Бизнесът икономисва 300 млн. долара от поевтиняването на природния газ

Делян Добрев: Бизнесът икономисва 300 млн. долара от поевтиняването на природния газ

Актуално
Делян Добрев дискусия цена природен газ

Намалението на цената на природния газ с 20%, което договорихме с руската страна, означава 300 млн. долара спестени разходи за българския бизнес. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който участва на дискусия за цената на природния газ, организирана от в. 24 часа. По неговите думи, поевтиняването на синьото гориво ще се отрази и върху крайната цена на парното.

Вчера Булгаргаз внесe заявление в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, в което предлага намаление на цената на газа за първото тримесечие на 2013 г. с 9.3%. Това се равнява на 660,64 лева за 1 000 куб. метра, уточни Добрев и поясни, че в момента природният газ у нас струва 728,34 лева, което включва и отстъпката от 11%, договорена през месец април, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. Без договореното с руската страна поевтиняване на горивото, Булгаргаз щеше да поиска от ДКЕВР да утвърди цена на природния газ от 817,69 лева за първите три месеца на следващата година, посочи Делян Добрев. Консумацията на природен газ у нас е 3 млрд. куб.м годишно.

От първото тримесечие на 2013 г. България ще получава природен газ директно от Газпром Експорт, поясни още министър Добрев. По сега действащия договор, 98% от горивото се доставя чрез посредници.

Сериозна роля за допълнително поевтиняване на природния газ има както местният добив, така и диверсифицирането на източниците чрез интерконекторните връзки със съседните държави, каза министърът пред участниците в дискусията. Местната суровина е с около 35% по-евтина от вноса и усилията на държавата са насочени към увеличаването на това производство. За тази година се очаква то да е 490,1 млн. куб.м. Благодарение на находището в Девенци, от което в средата на следващата година трябва да започне добив, местното производство през следващата година трябва да достигне 574,7 млн. куб.м, а през 2014 г - 655,8 млн. куб.м. Това е малко над 20% от вътрешното ни потребление.

През септември тази година френската компания Тотал започна проучване на блок Хан Аспарух в дълбоко Черно море, от което се очаква сериозен потенциал за добив. Предстои да бъде обявен конкурс за проучване на Блок Терес, стана ясно още по време на дискусията.

Интерконекторните връзки със съседните държави също съдействат за енергийната ни независимост, каза министър Добрев. По неговите думи през май следващата година газовата връзка с Румъния вече трябва да бъде пусната в експлоатация. През март 2013 г. е предвидена първа копка на газопровода с Турция, а до края на тази година ще бъде подписан договорът за изграждането на интерконектора със Сърбия. Той ще бъде финансиран със средства от Оперативна програма Конкурентоспособност.

Председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев заяви, че поевтиняването на природния газ за крайния потребител ще бъде по-голямо от предложените от Булгаргаз 9,3%. Конкретните числа ще станат ясни в края на следващата седмица.

Още новини