Начало Новини Актуално Делян Добрев: 30% от домакинствата трябва да бъдат газифицирани до 2020 година

Делян Добрев: 30% от домакинствата трябва да бъдат газифицирани до 2020 година

Актуално
Делян Добрев

Поставили сме си за цел 30% от домакинствата да бъдат газифицирани до 2020 година. В момента се извършва процес на оценка и стартиране на проекти за енергийна ефективност на обща стойност над 1,16 млрд. лева. 700 млн. лева от тях са безвъзмездна помощ по оперативни програми и Международен фонд Козлодуй. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на откриването на Четвъртия международен екологичен конгрес.

Основни теми на форума бяха енергийната ефективност и зелената икономика, възобновяемите източници и тяхната роля за постигане на устойчивото развитие и либерализацията на европейските енергийни пазари, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

В сравнение с другите страни от ЕС, България е на първо място по използване на електроенергия за отопление, която е и най-скъпият енергиен източник. По думите на министър Добрев токът ще продължи да поскъпва през следващите години и битовата газификация е отлична алтернатива.

Към момента едва 3% от домакинствата в страната са газифицирани. Една от основните пречки е фактът, че те трябва да направят сериозна инвестиция за газификация – 5 000 – 6 000 лева. Затова в Международен фонд Козлодуй е заделен ресурс от 10 млн. евро, с който ще се дава безвъзмездна помощ на домакинствата за изграждане на инсталациите.

Сумата на помощта за всяко семейство ще бъде фиксирана - между 2 500 и 3 000 евро. Единственото изискване ще е домакинството да представи три сметки, с които да докаже, че се отоплява на газ. Очаква се по този начин да бъдат финансирани около 8 000 домакинства.

Министър Добрев припомни, че на 14 май започва кандидатстването по програма Енергийна ефективност и зелена икономика, която ще предостави на бизнеса 150 млн. евро безвъзмездно по ОП Конкурентоспособност. Пред участниците в конгреса той представи и възможностите на програмата Инвестиции в зелена индустрия. По нея вече са получени два пъти повече проекти, отколкото може да се финансират, което е доказателство, че тя е успешна. Цел на програмата е инвестиционна подкрепа на големите предприятия в страната за преодоляване на негативното им влияние върху околната среда и повишаване на тяхната конкурентоспособност.

Още новини