Начало Новини Актуално Делото за смъртта на 4-мата абитуриенти - отложено заради нередовна призовка

Делото за смъртта на 4-мата абитуриенти - отложено заради нередовна призовка

Актуално

Насроченото за 25 и 26 януари 2010 г. наказателно дело в Старозагорския окръжен съд срещу турския гражданин Али Саръ беше отложено. Той е обвинен по чл.343, ал.4 във връзка с ал.3 от Наказателния кодекс за това, че на 6 март 2009 г. като шофьор на автобус с турска регистрация при движение с несъобразена скорост по мокра настилка е блъснал странично лек автомобил на кръстовището на околовръстния път на Стара Загора с Хрищенско шосе, при което намясто загинаха возещите се в лекия автомобил четирима дванадесетокласници от ГПЧЕ "Ромен Ролан" и две румънски гражданки, пътували в автобуса.

Обвиняемият вчера не се яви на делото. В съдебната зала беше защитата на Али Саръ - български адвокат, но той съобщи, че не поддържа връзка с клиента си и че е бил упълномощен от него по време на досъдебното производство, пише вестник Старозагорски новини.
Председателят на съдебния състав докладва, че Саръ е нередовно призован. Според наблюдаващия делото прокурор, Старозагорският окръжен съд е предприел тези действия още през юли 2009 г. До вчера в съда не е пристигнал нито един документ от Турция.
Делото беше отложено за резервните дати 8 и 9 февруари. Ако дотогава на Али Саръ не му бъде връчена призовката, съдът ще трябва да разпореди нова съдебна поръчка за призоваването му, депозирана до турските власти чрез посолството на Република Турция в България. След депозирането й обаче делото може да бъде насрочено най-малко след 6 месеца. В случая Али Саръ не може да бъде предаден на ИНТЕРПОЛ и да бъде доведен принудително, тъй като според действащите разпоредби той де юре не е уведомен, че ще го съдят.
Експертът, извършил автотехническата експертиза на катастрофата, отказа да коментира пред журналисти дали турският автобус е извършвал редовен курс.
В съдебната зала вчера бяха почернените родители на четиримата абитуриенти, загинали при зверската катастрофа.
"Имам чувството, че делото ще се влачи с години, след като 7 месеца не са успели да открият обвиняемия", коментира пред "Старозагорски новини" един от опечалените бащи. Той изрази мнение, че ако подобна катастрофа с шестима загинали се беше случила в Турция, досега виновникът щеше да бъде осъден.

Още новини