Начало Новини Актуално Делегация от винари и експерти от Румъния посети България по проект WINET

Делегация от винари и експерти от Румъния посети България по проект WINET

Актуално

Търговско-промишлена палата - Стара Загора беше домакин на делегация от представители на 10 румънски винарни по програмата за обмен на добри практики по проект WINET. Членове на платформата посетиха България в периода 2-5 август 2021 г. Визитата е продължение на програмата за обмен на добри практики по проект WINET - Търговия и иновации във винарската индустрия, финансиран по съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество Черноморски басейн 2014-2020 финансирана по Европейски инструмент за съседство.

Всяко посещение в българските винарни, пренесе представителите на румънските винопроизводители на дълбоко в процеса на производство на вино. Делегацията беше впечатлена от лозята, оборудването и потенциала за винен туризъм в Мидалидаре Естейт, процесите на производство на вино в амфори в Александра Естейт, технологиите, които се използва в една от най-старите винарски изби в България - Домейн Менада в Стара Загора, както и методите на производство на био вино в изба Едоардо Миролио в област Сливен. А Queen's Winery House - разположена близо до една от най-важните туристически атракции в района, замъка на румънската кралица Мария построена през 1926 г., посрещна румънските гости с разнообразие от комбинации на вино преплетено с плодове, които вече са част от много частни колекции.

Целта на тази програма е да се увеличи максимално възможността за обмен на информация, споделяне на идеи и идентифициране на шансовете за устойчиво сътрудничество. Посещението беше оценено като много полезно, както за румънската делегация, така и за представителите на българските винарни, които имаха възможност да обсъдят най-новите тенденции във винопроизводството, стратегии за участие на държавите в този сектор, приемането на алтернативни лозарски и винопроизводствени процеси (органични, биологични и биодинамични вина).

Програмата за обмен на най-добри практики между винопроизводителите представители на молдовските изби: Enodna, Agri Ionica Partner, Măcin, Senator Wines, Cramele Odobești, Vinum Capidava, Viticola SA, Cogealac, CT, European Project Sud - Est, Cîrligele Vrancea, Mera Com Internațional, Dragosloveni, Silconf, Ostrov, Cramele Vultureni Cireșu, Brăilane и членовете на мрежата WINET в България, даде възможност за срещи и обмен на ноу-хау, представяне на оборудване и технологии, използвани методи за винопроизводство, начина на организиране на производствените процеси и други теми, представляващи интерес за винопроизводителите.

Платформата WINET https://winet.wine/ е важен инструмент за лозаро-винарската индустрия за развитие на възможности за сътрудничество между трите държави България, Румъния и Молдова в тази област.

Още новини