Начало Новини Актуално Делегация от винари и експерти от Република Молдова посети България по проект WINET

Делегация от винари и експерти от Република Молдова посети България по проект WINET

Актуално

Представители на Национална агенция по лозарство и винарство на Молдова, Министерство на земеделието и развитието на Република Молдова, Търговско-промишлената палата на Молдова, и на 7 молдовски винарни, всички членове на платформата WINET, посетиха слънчева България в периода 4-7 юли 2021 г. Визитата е част от програмата за обмен на добри практики по проект WINET - Търговия и иновации във винарската индустрия, финансиран по съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество Черноморски басейн 2014-2020 финансирана по Европейски инструмент за съседство.

Посещението беше оценено като много полезно, както за молдовския екип, така и за представителите на българските винарни, които имаха възможност да обсъдят най-новите тенденции във винопроизводството, да говорят за проблемите, с които всеки от тях се сблъсква предвид глобалната пандемия, да представят набелязаните от тях решения, както и да се споделят съвети и стратегии за развитие на винения туризъм в двете държави.

Програмата за обмен на най-добри практики между винопроизводителите представители на молдовските изби: Minis Terrios Wines, Leuntea-Vin Family Winery, GOGU Winery, Vinaria Javgur, Kazayak Suvorov Vin, NOVAK Winery, Agrici Wine и членовете на мрежата WINET в България, даде възможност за срещи и обмен на ноу-хау, представяне на оборудване и технологии, използвани методи за винопроизводство, начина на организиране на производствените процеси и други теми, представляващи интерес за винопроизводителите.

Молдовските винари и представителите на винени и бизнес организации посетиха Бетърхалф Гараж Уайнс в село Змейово, Мидалидаре Естейт в село Могилово, Александра Естейт и Винеярдс в Средно Градище, както и винарска изба Едоардо Миролио в област Сливен.

Дневният ред беше последван от посещения в Балчик, където молдовската делегация имаше възможност да дегустира вината на марка с много внушително име: Queen's Winery House - разположена близо до една от най-важните туристически атракции в района, замъка на румънската кралица Мария построена през 1926 г.

Платформата WINET https://winet.wine/ е важен инструмент за лозаро-винарската индустрия за развитие на възможности за сътрудничество между трите държави България, Румъния и Молдова в тази област.

Още новини