Начало Новини Актуално Делегация от Република Южна Африка посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора

Делегация от Република Южна Африка посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора

Актуално

Делегация от град Претория от Република Южна Африка посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора. Гостите са на официално тридневно посещение в Стара Загора и визитата е свързана с набелязване на действия за сътрудничество и определяне на конкретни мероприятия от взаимен интерес.

В залата на Търговско-промишлена палата председателят Олег Стоилов направи представяне на икономиката на региона. Той запозна гостите с основните промишлени сектори и потенциала, който те имат, а също и с възможностите за бизнес сътрудничество. Предприемачите от ЮАР проявиха интерес към дейността и проекти, по които се работи чрез Клъстер Технологии за чиста околна среда. Те проявиха интерес и поискаха повече информация за научната разработка, чрез която лигнитни въглища, добивани в региона, могат да бъдат преработвани в алтернативно гориво, което спестява вредни въглеродни емисии. Г-н Стоилов подчерта, че се работи и по други алтернативни методи за използване и приложение на енергийните ресурси на региона и целта е Стара Загора да се превърне в значим център и при производството на водород. Палатата е обединител на технологичен и научен потенциал, като при част от проектите в тази сфера вече има изградени прототипи, които показват практическото приложение на иновативните идеи.

Всеки от гостите получи и брой от изданието Икономически годишник на регион Стара Загора, а освен с конкретната бизнес информация, те бяха запознати и с културните традиции и възможностите за туризъм в региона. Като пример за това председателят на Палатата представи пред тях и Фестивала на виното и културното наследство Августиада, чието десето юбилейно издание ще се проведе през следващата седмица.

Срещата продължи с презентиране на възможностите за чуждестранни инвестиции в регион Стара Загора. В разговорите, като представители на Община Стара Загора, участваха също Георги Симеонов, Мариана Перчемлиева и Бранимир Генев.

Програмата за деня предвижда и посещение на водещо индустриално предприятие.

Още новини