Начало Новини Актуално Делегация от Китайската народна република посети Стара Загора

Делегация от Китайската народна република посети Стара Загора

Актуално
Китай Стара Загора

Шест-членна делегация от Китайската народна република, водена от посланика на КНР в България Н.Пр. Гуо Йеджоу и Ху Чунхуа, член на Централния комитет на Китайската комунистическа партия и бивш губернатор на провинция Хъбей в автономната област Вътрешна Монголия, посети Стара Загора.

Гостите проведоха срещи с областния управител на Стара Загора Йордан Николов и с кмета на община Стара Загора проф. Светлин Танчев.

Йордан Николов приветства гостите и представи основните характеристики на област Стара Загора. Той заяви, че се надява посещението да бъде начало на едно добро и ползотворно сътрудничество.

Ху Чунхуа обясни, че целта на посещението е да се стимулират развитието на отношенията между двете държави и регионалното сътрудничество. Той потвърди казаното от посланик Йеджоу през седмицата при посещението му при областния управител, че икономическата структура на област Стара Загора и Вътрешна Монголия има много сходства – енергетика, животновъдство, селско стопанство. Затова приехме с желание поканата на депутата от ГЕРБ Живко Тодоров и областния управител Йордан Николов да посетим региона, поясни гостът. Той каза, че въпреки своите близо 24 млн. души население, автономна област Вътрешна Монголия е слабо населена, на което според него се дължи факта, че по показател брутен вътрешен продукт на глава от населението тя е на 6-то място в Китай. Област Вътрешна Монголия е с площ от 1 млн. и 180 кв. км. Развивайки енергетика, областта произвежда 0,7  млрд.тона въглища от 3,2 млрд. тона общо за Китай. През миналата година стигнахме и до 68 000 мегавата на час производство на електроенергия. От модерната вятърна централа имаме производство пък на 1000 мегаватчаса електроенергия, уточни  Ху Чунхоа.

Гостът представи намеренията на правителството да се създаде трайно сътрудничество с чужди държави, като важен етап от икономическото развитие на Китай. Ху Чунхуа акцентира специално на интереса към българското животновъдство, производството на розово масло и вино, както и на възможностите за коопрериране в областта на туризма.

Живко Тодоров обяви, че Стара Загора търси добър инвеститор за превръщането на бездействащото от години летище край града в карголетище, което може да осигури бърз достъп до 500 млн. потребители в Европа. Заедно с депутатите Нели Калнева, Недялко Недялков и Иван Колев делегацията проведе среща с кмета проф. Светлин Танчев и посети в следобедните часове ТЕЦ Марица Изток – 2 ЕАД.

Имахме разговори и в Министерството на финансите. Смятам, че България има атрактивни и добри условия за инвестиции. От своя страна област Вътрешна Монголия за миналата година има икономически растеж от 17% - огромен потенциал, който може да бъде изнесен – съобщи Живко Тодоров, депутат от ГЕРБ и областен координатор на партията, след срещата на делегацията от Китай при кмета проф. Светлин Танчев.

Посланик Гуо Йеджоу изрази задоволство от развитието на българо-китайските отношения в областта на търговията, образованието, културата. Само от началото на тази година 10 делегации от Китайската народна република имаха тук важни разговори и срещи. Непрекъснато се задълбочава взаимното доверие и обмен между двете страни, каза посланик Йеджоу.

Китай

Още новини