Начало Новини Актуално Делът на държавата в казанлъшкия оръжеен завод Арсенал ще се приватизира с реални пари

Делът на държавата в казанлъшкия оръжеен завод Арсенал ще се приватизира с реални пари

Актуално
Арсенал Казанлък

Забрана за приватизация с компенсаторки на държавния дял в казанлъшкия завод Арсенал наложи правителството. Досега оръжейният завод беше включена в списъка на фирмите, при приватизацията на които е възможно плащане с непарични средства.

В момента държавата държи 796 180 броя акции в завода, които представляват 35,78% от капитала на дружеството. 65% от фирмата е собственост на частната Арсенал 2000.
Приватизацията на държавните дялове във фирма като Арсенал с компенсаторки в условията на криза е нецелесъобразно, обясниха решението от правителствения пресцентър.
От списъка на дружествата, които могат да станат частни без плащане кеш. бе извадена и "Монтажи" ЕАД. До вчера бе предвидено 20% от дружеството, което се занимава със строеж на заводи и пристанищни терминали, да бъдат продадени с непарично плащане, пише вестник 24 часа.

Целият обем акции на "Монтажи" ще бъде включен в капитала на Държавната  консолидационна компания за приватизация. След това ДДК ще трябва да плати на държавата дивидент от реализираната печалба.
От списъка на дружествата, които могат да се приватизират срещу компенсаторки, бяха извадени още 11 фирми заради ликвидация или заличаване от търговския регистър. Сред тях са мините "Бобов дол" и "Пирин", "Тератон" и "Земиздат".

Още новини