Начало Новини Актуално Декотекс - Сливен развива бизнеса си с недвижимости имоти

Декотекс - Сливен развива бизнеса си с недвижимости имоти

Актуално

Декотекс - Сливен недвижимости имоти

Първият етап на имотния проект в Сливен, в който участва производителят на килими Декотекс, е към своя край, съобщиха от дружеството. Комплексът от затворен тип ще бъде разположен върху площ от 80 хил. кв.м, предвижда се да има 35 кооперации и 40 луксозни къщи. Очевидно обаче плановете на инвеститорите леко са се позабавили, а обяснението за това най-вероятно е кризата.

Декотекс обяви проекта преди 4 години, когато купи имот от общината за близо 6 млн. лева. Името на проекта е Градините на Туида, а планираната инвестиция е 35 млн. евро. От годишния доклад за дейността на Декотекст става ясно, че дружеството притежава 20% в проекта. Със собствена инвестиция в него са още Evars family group и датската фамилна компания Jacob Evars Bar BQ Aps. В съвета на директорите на Декотекс има две лица с фамилията Евар -  Рахамим и Бенджамин.

Декотекс е най-големият производител на килими в България с продажби за 21,8 млн. лева през миналата година и загуба от 1.6 млн. лв. Тогава имаше и преструктуриране на производството - то вече се извършва от белгийската Роже Ванден Берже. Фирмата използва за своята дейност базата на сливенската фирма. В белгийското дружество са заети 300 работници, докато в Декотекс са останали на работа 60 души. До края на тази година Роже Ванден Берже ще инвестира 5 млн. евро в нова дейност - производство на конци и прежди, необходими за изработване на килимите. В рамките на предвидените инвестиции ще бъдат купени и 3 нови стана, пише вестник Капитал Daily.

Дейността на Декотекс се съсредоточава в производството на изделия, предназначени за веригите магазини в България, търговията с килими, управлението на недвижими имоти. От миналата година Декотекс произвежда електроенергия и топлоенергия. Предприятието инвестира 1.5 млн. евро в изграждането на когенерационна система във фирмата. Инсталацията е с 2 мегавата електрическа мощност и 2.5 мегавата топлинна. Над 90% от килимите, произведени в Роже Ванден Берже, са за износ. Най-много килими се продават в САЩ. Затова и икономическата криза е почувствана най-силно в предприятието през 2008 г., когато производството бележи спад с над 50%, но след това продажбите започват да се възстановяват.

Още новини