Начало Новини Актуално Декларация от организацията на евреите в България Шалом

Декларация от организацията на евреите в България Шалом

Актуално

Шалом

Организацията на евреите в България Шалом остро осъжда терористичния акт срещу израелски туристи, извършен на 18 юли 2012 г. на летище Сарафово, Бургас, в който загинаха невинни граждани. Като представители на българската еврейска общност изказваме своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите и изразяваме своята готовност да помогнем на ранените и близките им, се казва в декларация, изпратена до медиите.

Взривът е терористичен акт срещу Република България и българското общество и ние, като неразделна част от това общество, изразяваме своето възмущение и непримиримост срещу тази варварска, брутална проява на насилие, агресия и омраза. Със съжаление трябва да заявим, че от 70 години в България, това е първият акт, в който загиват невинни хора, само защото са евреи.

В последните години отношенията между Република България и Израел се развиват активно. Предстои задълбочаването на връзките между двете страни и това очевидно е акт на определени сили и групи, които искат да попречат на сътрудничество им. Само мобилизацията на българското общество може да предотврати ескалацията на тероризма. Оповаваме се в силата и обединението на демократично мислещите хора в България, Европа и света, в решителността на политически сили в цял свят - да отстояват принципите на демокрацията и да защитават правата на хората срещу терористи, ксенофоби, расисти и антисемити.

Днес, ние сме притеснени за физическото оцеляване на децата ни, на близките ни и на нашите български приятели, които могат да станат невинни жертви на омразата. Но по-силно е притеснението ни, че с този терористичен акт се прави опит да се разруши днешния ден на България, да се всее страх и да дестабилизира страната ни. 

Организацията на евреите в България Шалом се надява, че всички институции, ангажирани с откриване на извършителите, ще свършат професионално своята работа и терористите ще бъдат заловени и наказани.

Призоваваме българските граждани и структурите на гражданското общество да реагират категорично против всяка проява на насилие и омраза, се казва още в декларацията.

Още новини