Начало Новини Актуално Децата на Стара Загора ще участват в Европейската седмица на мобилността

Децата на Стара Загора ще участват в Европейската седмица на мобилността

Актуално

Стара ЗагораС кампанията Движи се разумно, живей по-добре децата от Стара Загора ще вземат участие в Европейската седмица на мобилността. Събитието ще се проведе на 21 септември от 15.00 часа на бул. Цар Симеон Велики пред Община Стара Загора и алея на парк Пети октомври, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора.
Кампанията е част от инициативите за повишаване на безопасността на децата в пътното движение и форма на включване на учениците от Стара Загора в Европейската седмица на мобилността (16-22 септември). 

В 15.00 ч на 21септември на алеята пред Общината ще започне състезание по безопасно колоездене. В него могат да се включат деца над 12 години със собствени велосипеди (записването за участие ще става на място – половин час преди старта). За допускане до практическата част на състезанието, участниците ще трябва да дадат верен отговор на въпрос, свързан с безопасността на движението. В практическия етап състезателите ще преминат основните елементи на състезателното трасе – змейка, осморка, стоп-линия и коловоз, като освен майсторско управление на велосипеда, покажат и умения за спазване на правилата за движение на велосипедистите. В заключителния – демонстрационен етап, подпомогнати от доброволците на МБЧК, участниците ще оказват долекарска помощ на пострадал при пътнотранспортно произшествие. Състезанието ще приключи с отборно (3 участника от училище) и индивидуално класиране.
По същото време в парк Пети октомври ще се проведе конкурс за рисунка на асфалт за деца до 14 г на тема Движи се разумно, живей по-добре. Юноши над 12-годишна възраст пък, ще могат да участват в конкурс за послание за пътната безопасност към различни участници в движението -  водачи, велосипедисти и пешеходци.
За класиралите се на първите три места в състезанието и двата конкурса са предвидени купи, грамоти. Има и много поощрителни награди. 
В съпътстващите  прояви за публиката са включени: демонстрации на МБЧК за оказване на първа помощ при леки наранявания, въпроси и задачи за публиката с малки награди.
Кампанията се провежда със съдействието на Община Стара Загора, ОДМВР – Стара Загора, Младежки общински съвет и Младежки дом – Стара Загора, МБЧК – Стара Загора, Детска полицейска академия; Информационен център Европа Директно и  Дарик радио – Стара Загора.
 

Още новини