Начало Новини Актуално Деца учат в опасно училище, въпреки забрана от РИОКОЗ

Деца учат в опасно училище, въпреки забрана от РИОКОЗ

Актуално

При направената проверка на 27 януари 2011 година екип на РИОКОЗ констатира, че Иван Колаксъзов, директор на III основно училище "Кольо Ганчев", Стара Загора нарушава издаденото му предписание за неползване на училищната база, - съобщи д-р Каталина Вълкова, началник отдел "Контрол на нехранителни обекти и стоки.

- Поради лошото състояние на стаите, коридорите и пропадналата септична яма в двора, след наше предписание, със заповед на кмета проф. Светлин Танчев от 29 октомври 2010 г. всички ученици трябваше да учат в Спортното училище "Тодор Каблешков". Проверката обаче констатира, че учебни занятия продължават се водят в две стаи на старото училище - едната е компютърен кабинет, а другата- занималня. Вече е изпратена предписание до кмета да се предприемат административни санкции спрямо нарушението на директора."
Във връзка със становището на РИОКОЗ комисия от отдел "Образование" на община Стара Загора  посети III ОУ "Кольо Ганчев", за да се запознае на място със ситуацията, съобщи Пенка Чавдарова, вр.и.д началник на отдела. "Въпреки, че няма право да се влиза в сградата на III ОУ, г-н Колаксъзов, съзнателно нарушава правилата. По списък учениците му са 102-ма, плюс 20 деца от подготвителна група. Паралелките са седем, от които пет са маломерни и това налага дофинансиране. С нормален брой деца са само първи и трети клас. Според нас в Спортното училище са създадени всички необходими условия за нормален учебен процес. Останалото е популизъм.", пише вестник Старозагорски новини.
Директорът Иван Колаксъзов потвърди констатацията на РИОКОЗ като добави, че освен двете стаи, в III OУ се ползват още физкултурния салон и канцелариите.
"Затворени сме от РИОКОЗ, а не са ни отпуснати никакви средства от общината, за да се извърши основен ремонт, каза за "Старозагорски новини" г-н Колаксъзов. - В проектобюджета няма нито един лев, което за мене е повече от тенденциозно, защото ако останем още една година в Спортното, училището ни ще се самозакрие. В момента алармираме всички медии, телевизии, "Господари на ефира", организираме шествие и общоквартално събрание на 8 февруари, среща с областния управител, с комисията по образование, тече подписка в защита на училището и за отпускане на средства. Има откъде да се вземат средства. Групата на "Атака" видя в Бюджета 174 000 лв., които веднага могат да се прехвърлят към основния ремонт. Възможности има, но желание няма...
Не можем в момента да свършим нормалната работа, затова ходим в нашето си училище, където ползваме физкултурния  салон и компютърен кабинет. Сняг, дъжд - учители и ученици бягат 500 метра от едното училище до другото, за да си изкарат часовете. В Спортното имаме само 5 стаи. Говорил съм с директорката на Спортното, която казва, че няма свободна стая за компютърен кабинет. Едва ни отпуснаха една стая за учителска стая... и им пречим..."
Директорката на Спортното училище Ваня Петкова заяви, че има четири свободни стаи, които могат преспокойно да се използват за компютърен кабинет, но никой с нея не е разговарял по въпроса. Друга тема е,че откакто двете училища са под един покрив III основно не е дало нито една стотинка за отопление, осветление, вода и др.

След края на заседанието на Общинския съвет председателката на Постоянната комисия по образование Любка Иванова даде специална пресконференция, посветена на проблема III ОУ. Тя заяви, че общинската администрация не си е мръднала пръста за проучване състоянието на базата на кварталното училище. Не й е представен никакъв констативен протокол или проекто-сметна документация за стойността на неотложния ремонт. Г-жа Иванова огласи, че при обсъждане на Бюджет 2011 ще направи предложение за осигуряване на 500 000 лв. за основен ремонт на 136-годишната сграда на училището в кв. "Кольо Ганчев".
В отговор на тези изявления ресорният зам.-кмет по строителството проф. Димитър Динев уточни пред медията ни: "На 10 ноември 2010 г. комисия от четирима специалисти с председател инж. Митьо Славов, директор на Дирекция "Строителство и инвестиции", направи пълна проверка на сградата на III основно училище. Комисията констатира, че състоянието на конструкцията е добро. Няма пропаднали стени и части от покривна конструкция. Външната мазилка се рони. Изпадали са водосточните тръби. Дограмата е прогнила. Лошо е състоянието на мазилката. Най-компрометирана е канализацията. Септичната яма е пропаднала, поради което не могат да се ползват тоалетните.
Звеното "Инвестиционен контрол" е изготвило количествено-стойностна сметка, която възлиза на 350 000 лв. По препоръка на общинското ръководство е включена подмяна и на покривната конструкция. По този начин сумата става 475 000 лв.
По Бюджет 2011 г. са предвидени 8000 лв. за заустване на училищната канализация в канализацията на квартала. Що се касае кой обект да се ремонтира - решава Общинският съвет. За основен ремонт на 6 детски градини и 6 училища са предвидени 530 000 лв. Ако съветниците преценят могат да отпаднат тези обекти за сметка на III ОУ".
Проф. Динев сподели още, че административното ръководство обмисля разработване на проект по Оперативна програма "Регионално развитие", свързан с образователната структура. Тогава да се ремонтира I, II, III основни училища, ОУ "Г. Райчев" и др. Но всичко е в ръцете на местния парламент.

Още новини