Начало Новини Актуално Деца помагат на деца със средства събрани от благотворителен базар

Деца помагат на деца със средства събрани от благотворителен базар

Актуално

За трета поредна година в града на липите ще се проведе тридневен Великденски базар на изкуствата. Благотворителният базар на изкуствата – Стара Загора 2010 ще бъде в парк Пети октомври, дните след самия празник - 16 и 17 април, от 11:00 до 17:00 часа и в Парк Мол Стара Загора на 18 април, от 15:00 до 18:00 часа, съобщиха от сдружение Самаряни.

Идеята на Базара е да се предостави свободно пространство за среща между деца от старозагорските домове и техни връстници от различни училища, детски градини и семейства. До момента над 60 деца вече два месеца творят в единадесет работилници, произвели са различни арт сувенири. Тези сувенири ще бъдат изложени по време на базара, а събраните средства ще бъдат използвани за подкрепа на други деца. Тази година интересното е, че се спираме не на една, а на две каузи. Чрез събраните средства от базара ще бъдат подкрепени деца с увреждания, като ще им се осигурят занимания по хипотерапия. Хипотерапията е лечение чрез конна езда. Тя се осъществява в конната база на прабългарска школа за оцеляване „Багатур” Стара Загора. Ездата дава възможност за взаимодействие между коня и детето, което води до подобряване на неговото емоционално и физическо състояние, освен това има и педагогически ефект. Детето се чувства приятно и се учи на дисциплина. Конната езда е начин за промяна на самооценката за самия себе си. За занимания по хипотерапия за едно дете са необходими 120 лв., за да има ефект заниманията се провеждат 2 седмици по 3 пъти седмично. В зависимост от събраните средства ще подкрепим 8 деца.
Другата кауза ще бъде освежаване на атмосферата в отделението по детска хирургия към МБАЛ Проф. Стоян Киркович, гр. Стара Загора и украсяване на 5-те стаи, където постоянно има настанени деца от различни семейства, институции, с различен социален статус и етнос. В отделението съвсем скоро приключи основният ремонт, но атмосферата е типично болнична и има нужда от пресъздаване на атмосфера, която да е благоприятна за децата, да има успокояващ ефект върху тяхното състояние. Това беше и причината, поради която избрахме чрез събрани средства от арт произведения, произведени от деца да украсим с детски рисунки, картини направени от деца и весели орнаменти петте помещения и дневната. За целта ще са необходими над 250 лв. за закупуването на рамки за детските снимки и други необходими материали за създаването на приятна атмосфера, предразполагаща към релаксация.  Естетиката в отделението по детска хирургия ще бъде в полза на всички деца, на които по един или друг начин се налага да попаднат там. Уникалното тук е, че деца помагат на деца.
През последните 2 месеца над 60 деца, заедно с помощта на социални работници и доброволци, сътвориха кошнички от ратан, хартиени самолетчета, изляха различни фигури от свещи и глина, направиха много красиви снимки върху 4 основни теми: Огън, Вода, Въздух и Земя, научиха се да бродират, научиха се как се правят трюфели, събираха ресурси в Парк Аязмото и ги използваха за сътворяването на красиви сувенири /вази и моливници/, като използваха салфетна техника. Всички снимки ще можете да видите по време на изложба в Парк Мол Стара Загора на 18 април 2010 г. /неделя/, от 15:00 часа. Изложбата ще бъде в Парк Мол през следващите две седмици, за да могат възможно най-голям кръг от хора да се докоснат до творчеството на младежите от старозагорските домове за деца, лишени от родителска грижа.
Арт произведенията са безценни. Всичко е направено с много любов и с голям ентусиазъм, затова каним гражданите да посетят базара и сами да преценят каква сума да дарят. Дарявайки те ще могат да помогнат за украсяването на детска хирургия към МБАЛ Проф. Стоян Киркович, гр. Стара Загора и за занимания по хипотерапия за деца с увреждания.

Организатори на базара са Сдружение Самаряни с подкрепата на Община Стара Загора, партньорски неправителствени организации, младежи от домовете за деца, лишени от родителски грижи, ученици от клуб Зараза към Сдружение Самаряни, сдружение Бъдеще за децата с увреждания, гр. Казанлък, Обществен дарителски фонд – Стара Загора, Фондация Дон Боско и доброволци.

Медиен партньор Радио FM+.

Сдружение Самаряни

Сдружение Самаряни

 

16 АПРИЛ (ПЕТЪК)
ПАРК
ПЕТИ ОКТОМВРИ

11:00 часа: Откриване

11:00 – 17:00 часа: Работилница „Рисуване”

12:00 – 14:00 часа: Работилница „Грънчарско колело”
13:00 – 14:00 часа: Работилница „Хартиени самолетчета”

14:00 – 15:00 часа: Работилница „Вълна”

15:00 – 17:00 часа: Работилница: „Грънчарско колело”

 

17 АПРИЛ (СЪБОТА)

ПАРК ПЕТИ ОКТОМВРИ

11:00 – 12:00 часа: „Еко работилница”
12:00 – 13:00 часа: Работилница „Хартиени самолетчета”

12:00 – 14:00 часа: Работилница „Вълна”

14:00 – 16:00 часа: Работилница „Грънчарско колело”

16:00 – 17:00 часа: Работилница „Рисуване”

 

18 АПРИЛ (НЕДЕЛЯ)

ПАРК МОЛ СТАРА ЗАГОРА

15:00 часа: Изложба на снимки, направени от младежи от старозагорските домове за деца, лишени от родителска грижа по време на работилница „Фотография”

15:00 – 16:00 часа: Работилница „Рисуване”

16:00 – 17:00 часа: Работилница „Глина”

17:00 – 18:00 часа: Работилница „Хартиени картички”

 

Още новини