Начало Новини Актуално Деца от Стара Загора и Кавала рисуват в помощ на болните от полиомиелит

Деца от Стара Загора и Кавала рисуват в помощ на болните от полиомиелит

Актуално

18 представители на Ротари клуб - Кавала, Гърция, дистрикт2481 гостуваха от 5 до 7 март на своите приятели от Ротари клуб - Стара Загора. Целта на посещението бе тържествената церемония за побратимяване на двата клуба.  В Тържествената церемония участваха офицерите от Дистрикт 2482 ДГ Пламен Минев, ПДГ Наско Начев, ДГЕ Красимир Ганчев от Дистрикт 2481 АДГ Хриса  Целепи и заместник-кмета на Стара Загора проф. Димитър Динев и членовете на двата клуба.

Пламен Минев и президентите на двата клуба положиха подписи под официалния документ за побратимяването и обявиха първата съвместна инициатива, посветена на ротариански проект: Конкурс за рисунка: „Деца помагат на деца – Край на Полио“.
В него ще се включат деца от училищата на градовете Кавала и Стара Загора. Те ще подготвят своите творби във времето от 6 март до 10 април и ще бъдат избрани по 10 рисунки, които всеки клуб ще представи на срещата в Хасково на 8 и 9 май 2010 г. - „Ротари за приятелство на Балканите”.
Всяко от децата ще получи грамота за своето участие в изложбата, а средствата от продажбите на картините ще бъдат внесени във Фондация „Ротари” за програмата „Полио” от името на децата от нашите два клуба, съобщи Николай Шопов, президент 2009 - 2010 на Ротари клуб - Стара Загора.  
Участниците в тържествената церемония бяха поздравени от талантливите възпитаници на Националното музикално училище в Стара Загора „Христина Морфова”, подпомагани от Ротари клуб - Стара Загора и Иннър Уил клуб Стара Загора.
Домакините от ресторант „Орфей” впечатлиха гостите с кулинарни специалитети от българската кухня.
Президентите на Ротари клуб - Кавала, Кристина Вамвоури и на Ротари клуб - Стара Загора, Николай Шопов, посадиха две дръвчета, като символ за бъдещото сътрудничество и жест в подкрепа на опазването на околната среда.
Гостите се запознаха с хилядолетната история на Стара Загора. Разгледаха богатата експозиция в Историческия музей, великолепните картини и икони в Художествената галерия, насладиха се на атрактивната обиколка с дегустация в Музея на бирата „Загорка”. Не пропуснаха възможността да направят справка за точното време от Ротарианския часовник в центъра на града.

През 1985 г. Ротари стартира PolioPlus програмата и със съвместните усилия на Световната здравна организация, Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, както и УНИЦЕФ, осъществява тази програма целяща да се имунизират децата на света срещу полиомиелит. Случаите на заболяването спадат с 99% от 1988 г. насам. Ротари е допринесла в тази програма с близо $ 800 милиона долара и безброй доброволчески часове за защитата на повече от два милиарда деца в 122 страни.
През 2006-2007 г. Фондацията е отпуснала за програми по целия свят над 100 милиона долара, достигайки нетна стойност от 728 милиона долара.
Основните цели през 2008 г. и 2009 г. са: увеличаване на членовете; работа по програми, насочени към намаляване на детската смъртност; продължаване на програма Полио за ликвидиране на полиомиелитът и др. До 2015 г. Ротари си поставя за цел всички 99% от децата в света да бъдат имунизирани.

 

Ротари клуб - Стара Загора Ротари клуб - Стара Загора
Ротари клуб - Стара Загора Ротари клуб - Стара Загора
Ротари клуб - Стара Загора Ротари клуб - Стара Загора

Още новини