Начало Новини Актуално Дебатите по вота на недоверие - губене на време

Дебатите по вота на недоверие - губене на време

Актуално

Като напълно излишна загуба на време определи вчера старозагорският народен представите Иван Колев проведените на 16 юни дебати по внесения от БСП и ДПС вот на недоверие към правителството. А определените от вносителите като икономически мотиви за вота на практика се оказаха политически. Икономиката отстъпи пред политиката, коментира депутатът.

Той уточни, че страната ни се движела в правилната посока, но изказа съжаление, че това не става с нужната скорост, пише вестник Старозагорски новини. Според него това се дължало на факта, че икономиката ни е отворена и твърде много зависима от тази в другите европейски страни. Иван Колев изтъкна и факта, че България е една от страните в ЕС, която поддържа най-нисък бюджетен дефицит - до 2 на сто. Това е закрепено и в приетия преди два дни закон за устройството на държавния бюджет, в който е записано, че държавата може да харчи само до 40 на сто от брутния си вътрешен продукт. "Когато произвеждаме повече, ще можем и да харчим повече", бе категоричен Колев.

От своя страна депутатът от "Коалиция за България" Спас Панчев изрази мнение, че в разрез с европейската практика, премиерът Бойко Борисов е "избягал" от дебатите. Панчев подложи на критика и решението на мнозинството на ГЕРБ той да не бъде предаван по националните електронни медии. Народният представител уточни, че по този начин българският гласоподавател е останал излъган в желанието си да чуе нещо ново от участващите в дебата министри и сам да прецени коя от двете страни има право. Панчев изказа съжаление и за това, че депутатите от "Синята коалиция" и "Атака" са напуснали пленарната зала и не са взели участие в разискванията.

Дебатът за вот на недоверие към правителството ще се запишат като най-краткия в цялата посттоталитарна история на Народното събрание. Искалите вота могат да изтъкнат безброй себеугодни причини. Но на данъкоплатците май им светна истинската причина - че дебатите не се излъчваха по националните електронни медии. Тоест депутатите от БСП и ДПС бяха лишени от възможността да се проявят като медийни звезди, упражнявайки заученото си красноречие в стил "анти", а изключените прожектори обезсмислиха целия вот.

Още новини