Начало Новини Актуално Дървопластики ще красят Аязмото

Дървопластики ще красят Аязмото

Актуално

Студентите по скулптура Огнян Иванов и Димо Димов от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" майсторят дървени фигури, които ще разнообразят естествената красота на парк Аязмото в Стара Загора. Двете пластики - "Щъркел" и "Златна рибка", ще бъдат поставени до площадката с игрищата за бадминтон.

Двамата студенти спечелиха конкурс на общинския отдел "Култура и вероизповедание" и веднага се захванаха за работа, пише вестник Старозагорски новини.
"От Oбщината ни осигуриха дървен материал за скулптурите и ни дадоха свободата на избор", заяви младият художник Огнян Иванов и добави, че идеите са им хрумнали спонтанно. Според младежа златната рибка е едно добро послание към посетителите на парка. Внушението на пластиката е как едно солидно тяло с лекота преминава през друго. Целта на абстрактната атмосфера, която ще струи от нея, е да се покаже на хората, че няма нищо невъзможно. "Освен това златната рибка или водният дух, който символизира, може да сбъдне желанията на хората", коментира Огнян Иванов. Неговата скулптура се състои от 8 части и е една от малкото, чийто постамент е сериозна част от цялата творба.
Идеята на Димо Димов за щъркела пък е, че символизира семейството, сплотеността в него, семейното гнездо, с две думи. Птицата е създадена от цяло дърво. "Отне ни около 4 седмици да направим скулптурите съвсем сами и смятаме, че 90 на сто от работата е завършена...", обобщават младите творци. Те очакват, че до две седмици от Общината ще се погрижат фундаментите за техните творения да бъдат излети.

Още новини