Начало Новини Актуално Държавните горски стопанства осигуряват близо 90 000 коледни дръвчета

Държавните горски стопанства осигуряват близо 90 000 коледни дръвчета

Актуално
Коледно дръвче

От началото на месец декември стартира кампанията за добив на коледни дръвчета в страната. Тази година за нуждите на пазара в зависимост от търсенето, Държавните горски предприятия имат готовност да предоставят общо 50 000 отсечени коледни елхи и общо 40 000 дръвчета в контейнери. Традиционно те се добиват от специално създадени плантации и горски разсадници.

Всички Държавни горски стопанства са организирали добива и предоставянето на коледни елхи. Отгледаните дръвчета са предимно от видовете смърч, обикновена и дуглазка ела, бял и черен бор и кедър. Купувачите могат да избират между живи дръвчета в контейнери и отсечени.

Цените на едро се определят от вида и височината. Търговците могат да закупят различните дървесни видове на цени, вариращи от 5 до 25 лева за брой за отсечено дръвче, добити от държавните горски стопанства и от 10 до 30 лева в контейнери, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Крайната цена за потребителите се определя от пазара в зависимост от търсенето и предлагането.

Още новини