Начало Новини Актуално Държавна помощ: Комисията одобрява публична помощ за междусистемна връзка за природен газ между Гърция и България

Държавна помощ: Комисията одобрява публична помощ за междусистемна връзка за природен газ между Гърция и България

Актуално
1dp 071118Европейската комисия заключи, че плановете за българската и гръцката помощ за изграждане и експлоатация на междусистемна връзка за природен газ са в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ. Проектът ще допринесе за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки на ЕС, без да наруши неправомерно конкуренцията.
С одобрените днес от Комисията мерки ще бъдат подкрепени изграждането и експлоатацията на 182 километра трансгранична междусистемна връзка (наречена „IGB“)  между Гърция (Комотини) и България (Стара Загора). Междусистемната връзка е проектирана за транспортиране на 3 милиарда кубични метра природен газ годишно(bcm/y)  от Гърция до България до 2021 г.
Междусистемната връзка ще бъде собственост на Ай Си Джи Би АД — съвместно акционерно дружество, съставено от консорциума IGI Poseidon (включващ италианското дружество Edison  и заварения гръцки оператор DEPA) и българския оператор Български енергиен холдинг (БЕХ).  
Общият размер на инвестиционните разходи за изграждането на междусистемната връзка възлиза на 240 милиона евро. Финансирането ще се осигури чрез:
  • пряко дялово участие в размер на 46 млн. евро от акционерите на съвместното акционерно дружество,
  • вноска от 45 млн. евро от Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ), която се управлява централно от Европейската комисия,
  • заем в размер на 110 млн. евро, предоставен от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) на БЕХ (впоследствие прехвърлен на Ай Си Джи Би АД) и
  • пряко финансово участие в размер на 39 млн. евро от държавния бюджет на България чрез оперативна програма Иновации и конкурентоспособност 2014—2020 г. (ОПИК).
Повече информация ще намерите в пълното съобщение за медиите:

Още новини