Начало Новини Актуално Държавна опера - Стара Загора ви кани на гала концерт с гостуващи диригент и солисти от Страната на изгряващото слънце-н

Държавна опера - Стара Загора ви кани на гала концерт с гостуващи диригент и солисти от Страната на изгряващото слънце-на 26 май от 19 часа

Актуално
1ДО St ZagoraДържавна опера - Стара Загора ви кани на гала концерт с гостуващи диригент и солисти от Страната на изгряващото слънце-на 26 май от 19 часа ! Насладете се на любими арии и дуети от опери на Дворжак, Росини, Верди, Гуно, Пучини, Доницети и др., както и на песни от японските композитори Йошинао Накада, Хидео Кобаяши, Йошинао Накада.
Диригент: Шунго Морияма (Япония) – гост. В програмата на концерта участват Кайо Нишихара, Мегуми Кумара, Кана Нарисава, Айа Накано, Юми Мизучи-Ваничек /солисти от Япония/ и оркестърът на Държавна опера Стара Загора.
На 4 април в Старозагорската опера Шунго Морияма дирижира концерта Мечтите на младите музиканти. В концерта участваха млади гост солисти от Япония, на възраст от 9 до 19 години – цигулари, пианисти, вокалниизпълнители.
Маестро Шунго Морияма е познат и обичан от публиката на Стара Загора. Негова специална мисия е работата с млади дарования. Подобен концерт, също с млади изпълнители от Япония, Маестро Морияма е дирижирал през 2016 г. в гр.Добрич с Български камерен оркестър . В същата година, на 5 май на сцената на Опера Стара Загора той дирижира Оперна гала с изпълнения на четирима млади вокални изпълнители от Япония. След всяко свое участие в Стара Загора, Маестро Мориама специално се среща с публиката във фоайето на Операта ни.
Шунго Морима е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония от 2006. Диригентският му дебют е през 1977, а първият му гастрол е като гост на Софийската филхармония през 1986. От 1990 започват контактите му с Нова Зеландия - дирижира Младежкия оркестър и Симфоничния оркестър на Християнската Църква, Новозеландския Симфоничен оркестър и е първият японски диригент, поканен за цял сезон в Кралския балет на Нова Зеландия. Дирижирал е Деветата симфония на Бетовен с оркестъра на MAV – Унгария, с интернационален хор от Унгария, Полша, Германия, Австрия и Япония, по време на церемонията European Picnic Memorial в Сопрон (Унгария) през 1997. След представянето на Лебедово езеро в театър Мусоргски е поканен за 4 години като главен гост-диригент на Конгресния оркестър в Санкт-Петербург, през 2000става почетен член на Филхармоничното общество в Санкт-Петербург, 2 години по-късно дирижира концерта по случай 200-годишнината на това общество. Дирижирал е спектакли на Японския балет в Санкт-Петербург, Псков и Новгород през 2003. Огромен успех му носи изпълнението на Концерта Taketori Story и Симфония Буда от Коичи Киши през 2002, особено изпълнението на Симфония Буда пред статуята на Буда в храма Тодайджи в Нара, в памет на монаха Кокей, възстановил този културен паметник.
От 1997 ежегодно организира концерт с японски солисти на Софийски музикални седмици, а от 2004 провежда уоркшоп със Софийска филхармония.

Още новини