Начало Новини Актуално Държавна опера – Стара Загора ще представи през новия сезон шест премиери

Държавна опера – Стара Загора ще представи през новия сезон шест премиери

Актуално

шест премиери през новия сезон Опера Стара Загора

С концерт на 29 септември, с който ще завърши диригентския курс на италианския професор Рафаеле Наполи, в Стара Загора ще бъде открит новия творчески сезон на Държавната опера. До края на септември ще бъде подписан договор за турне на трупата в чужбина, а до края на годината предстоят две премиери - на Царицата на чардаша и Турандот, съобщи директорът на операта Красимир Къшев.

По негова покана зам.-кметът по хуманитарните въпроси Иванка Сотирова и председателят на Общинския съвет Емил Христов бяха гости на кратка церемония по откриването на сезона, която се проведе в залата на оперния театър, съобщиха от пресцентъра на Общината.

По повод 100-годишнината на композитора Парашкев Хаджиев, през януари следващата година ще бъде поставен мюзикъла Службогонци, който е отпаднал от тазгодишния календар, заради смъртта на маестро Хачо Бояджиев, обясни Къшев. През 2013 г. предстои премиера и на Аида от Джузепе Верди, с която ще бъде отбелязана 200-годишнината от рождението на великия италиански оперен композитор (1813-1901 г.). И още две заглавия от афиша в аванс – Пощальонът от Лонжюмо - опера от Адолф Адам, съвместен проект с Френския културен институт в България и Сватбата на Фигаро от Моцарт, една продукция, която ще бъде реализирана с Международна оперна академия, добави маестро Къшев. Той обяви, че част от мъжкия хор на операта е в Холандия, където работят съвместно със състава на националната им опера по супер продукцията Залезът на боговете от Вагнер.

Радвам се, че съсловието, което създава духовност в Стара Загора е с такова мнозинство тук днес. Вие сте в благоприятната позиция да имате най-добрата оперна база и публика от експерти, която ви чака с нетърпение на сцената, обяви зам.-кметът Сотирова, като подчерта, че оперният театър е общ дом на Община Стара Загора и Държавната опера.

От името на кмета Живко Тодоров тя пожела успешен творчески сезон и добро сътрудничество между двете институции, които са задължени пред обществеността на града. Поливам вода за един благодатен сезон! На добър час!, добави зам.-кметът.

За да пожелаят творчески успехи на колегите си, със своя продукция, специално създадена за повода, на сцената излязоха присъстващите в залата актьори от Драматичен театър Гео Милев и Държавен куклен театър - Стара Загора.

Още новини