Начало Новини Актуално Държавна опера Стара Загора ще представи Макбет на 15 ноември

Държавна опера Стара Загора ще представи Макбет на 15 ноември

Актуално

Държавна опера Стара Загора Макбет 15 ноемвриНа 15 ноември от 19 часа Държавна опера Стара Загора ще представи постановката Макбет, създадена през 2003 г. Режисьор на великата творба на Джузепе Верди е Нина Найденова, сценографията е дело на Борис Стойнов, а художник на близо 170-те костюма, пренасящи ни в ХI - ХII век, е Цветанка Стойнова.

Тя е подготвила и уникалните одежди за Дон Карлос, както и за много други постановки на Старозагорската опера. Хореографията е на Боряна Сечанова.

Гост диригент на 15 ноември е Стефан Линев. Той е бил диригент на Симфоничен оркестър - Сливен, 1988; Фулбрайтов стипендиант на Йелския университет в Кънектикът, 1991 - 1992; главен диригент на Русенската опера от 1993 г. Диригент на много концерти и международни фестивали, на записи с различни симфонични оркестри, съобщиха от пресцентъра на Държавна опера Стара Загора.

В Макбет ще участват невероятната Елена Баръмова в ролята на Лейди Макбет, изключителните солисти на Старозагорската опера: Иван Кабамитов в ролята на Макбет, Александър Марулев - Банко, Милко Михайлов – Макдъф, Ивайло Йовчев – Малкълм, Емилия Джурова – дама, Ромина Славова, Игнат Желев, Любомир Петков, Александър Желев, Валерий Кондратцев, Станко Танев, хор, оркестър и балет на Държавна опера Стара Загора.

След създаването си през 2003 г. Макбет се радва на активен сценичен живот и голям зрителски интерес в Стара Загора. По покана на Соlumbia artist management и други импресарски агенции Макбет има повече от 50 представяния на сцените в САЩ и Европа - включително и в зали като Фестшпиелхаус Залцбург и престижни театрални сцени в Кан, Страсбург и др. На 22 май 2008 г. Старозагорска опера представи отново Макбет за всички свои почитатели, а през юни месец същата година гостува с тази постановка на сцената на Националната опера и балет. След откриването на възстановената сграда на Държавна опера Стара Загора на 5 октомври 2010 година, Макбет се игра отново през месец декември.

Макбет е третото заглавие (след Травиата и Набуко), с което Държавна опера Стара Загора отбелязва 200 години от рождението на Джузепе Верди. На 20 ноември ще бъде представена постановката Дон Карлос.

Държавна опера Стара Загора ще представи Макбет на 15 ноември

Още новини