Начало Новини Актуално Държавна опера-Стара Загора гостува в Дом Витгенщайн-Виена с премиера

Държавна опера-Стара Загора гостува в Дом Витгенщайн-Виена с премиера

Актуално
1 Procesat merlin mДържавна опера-Стара Загора за трети път ще гостува на Българския културен институт Дом Витгенщайн в австрийската столица Виена. Изборът е Процесът Мерилин Монро - камерна опера от съвременния австрийски композитор Роланд Баумгартнер. Премиерните спектакли на българо-австрийската продукция ще се състоят в залата на Дом Витгенщайн на 27 и 28 април от 19.00 часа.
Процесът Мерилин Монро е последната творба на известния австрийски композитор Роланд Баумгартнер. За първи път камерното заглавие е представено през 2014 година в Русе, България. Утвърденият творчески екип в лицето на композитора Роланд Баумгартнер, режисьора Огнян Драганов и диригента Андрия Павлич дават нов живот на произведението, родено в австрийската столица – този път спектакълът се осъществява със солистите, оркестъра и балета на Старозагорската опера и австрийски актьори.Създателите на спектакъла се стремят да покажат, че операта разказва не само истории от миналото или приказни сюжети. Напротив, оперното изкуство може разбираемо, увлекателно да представя и съвременния начин на живот.
Мястото за реализация на проекта не е избрано случайно. Сцената на Българския културен институт Дом Витгенщайн ще продължава да бъде привлекателен център, където Старозагорската опера гостува с дръзки и експериментални проекти. Процесът Мерилин Монро обединява усилията на творци от различни страни. Роланд Баумгартнер е с впечатляваща биография: обучение във Виенската музикална академия, специализация при Ленард Бърнстейн, съвместна работа с Филаделфийска и Пражка филхармония, музика към няколко холивудски продукции, работа с поп легендата Енгелберт Хъмпърдинг...Диригентът Андрия Павлич е близък приятел на Баумгартнер от обучението си във Виенската музикална академия, а също така има престижни участия като във Фолкс опер и преподавателска дейност в консерваторията Густав Малер - Виена. Съвременният оперен театър обединява различните видове изкуства и това сътрудничество продължава да се развива в международен план. В режисьорското си решение Огнян Драганов търси още по-активно и органично взаимодействие между български певци и австрийски артисти. Зрителите ще видят един атрактивен и модерен спектакъл извън общоприетата оперна традиция. Новият участник в представлението е самата публика, която има последната дума.
Сюжетът на Процесът Мерилин Монро разглежда именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на Кметството. Сценичното действие отразява процеса, в който се представят позициите и на двете спорещи страни. Ще оживеят познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, Мерилин Монро, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, поражда противоречиви реакции. Финалът е отворен. Крайното решение ЗА или ПРОТИВ е на публиката-жури.

 

Държавна опера-Стара Загора представя 27, 28 април 2018г.19.00ч. Дом Витгенщайн-Виена

                  Премиера

ПРОЦЕСЪТ МЕРИЛИН МОНРО

камерна опера от Роланд Баумгартнер

Либрето Джейрон Тино

Диригент Андрия Павлич /Австрия/

Режисьор Огнян Драганов

Сценография Тодор Демеров

Адаптация костюми Теодора Джамбазова

Участват: Нели Нечева, Тереза Бракалова,  

Теодор Петков, Рихард Баумгартнер, Марина Бее

Камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора

Концертмайстор Румен Какамъков

Балет на Държавна опера Стара Загора

Радост Младенова-Арабаджиева, Анелия Димитрова, Юлияна Коева, Кармен Дерминташ

Още новини