Начало Новини Актуално Държавна опера Стара Загора е партньор на Австрийските музикални седмици в България

Държавна опера Стара Загора е партньор на Австрийските музикални седмици в България

Актуално
Държавна опера Стара Загора

Австрийските музикални седмици в България ще се проведат за 15-ти път в периода 21 април - 19 май 2011 г. Те са под почетния патронаж на министъра на културата на България Вежди Рашидов и на посланика на Австрия Герхард Райвегер и са израз на тесните културни връзки между България и Австрия в областта на музиката, които ние искаме да поддържаме и разширяваме, съобщиха от австрийското посолство в България.

Имаме желание да направим това, като от една страна засилваме аспекта на регионалното сътрудничеството:  ще се проведат концерти в осем важни градове в България, а културният обмен ще даде възможност за поддържането на старите приятелства и за създаването на нови контакти не само в областта на културата, но и в сферата на образованието, икономиката и политиката.

От друга страна, искаме да поставим нашите музикални срещи в една по-голяма – европейска – рамка. 2011 е година на Дунавското сътрудничество и Стратегията на Европейския съюз за Дунавското пространство ще придаде нов фокус на съвместната работа между дунавските държави. Ето защо избрахме за символ на Австрийските музикални седмици през 2011 г. свързващата ивица на Дунав и поставихме в центъра на вниманието музика от Дунавския регион.

Фестивалът включва 16 концерта в градовете София, Пловдив, Видин, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Бургас и Варна, както и четири майсторски класа в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София, където ще се проведе и второто издание на Международния музикален конкурс за песенни дуа (пиано и пеене) .
АМС са не само основен елемент в културната дейност на посолството, но и важна отправна позиция за установяване на  политически и икономически контакти на регионално равнище.

Концертът за откриването на фестивала на 21 април е в изпълнение на Софийската филхармония. Диригент е роденият в Москва, живеещ от 20 години във Виена главен диригент на оркестъра  Алексей Корниенко. Солист е цигуларят Кристоф Конц, участват също инструменталистите-членове на Виенската филхармония Роберт Бауерщатер, Щефан Гардмайер, Даниел Фрошауер. В програмата на концерта са включени произведения от Моцарт (Концерт за цигулка и оркестър ре мажор) и Густав Малер (Симфония № 1 ре мажор „Титан”).

За участие във фестивала от Австрия идват изключителни музиканти, сред които са диригентите Петер Бурвик и Мириям Шмид, носителят на наградата от конкурса „Gradus ad Parnassum“, цигуларят Даниел Аунер.
Сред българските партньори по традиция са Софийска филхармония, НМА „Проф. Панчо Владигеров”, Общински институт „Старинен Пловдив”, Държавна опера Стара Загора, Оперно-филхармоничните дружества в Русе и Варна, Оркестър „Симфониета” Видин, МДТ „Константин Кисимов” Велико Търново.
Генерални спонсори на фестивала са Мтел, Райфайзенбанк, ЕВН. Освен това фестивалът се финансира и от Австрийското посолство и спонсорите Кнауф, Капш, Билла.

При организирането на АМС 2011 посолството работи заедно с Виенски клуб София.

История

В течение на изминалите 15 години фестивалът „Австрийски музикални седмици”  постепенно разгърна мащабна концертна дейност и завоюва заслужено признание и авторитет сред българската публика. Той изгради свой специфичен облик и се превърна в ярък акцент в музикалния ни живот, представяйки едни от най-големите австрийски музиканти и композитори, превърна се в  необходимост за многобройните му редовни слушатели в цялата страна и значително събитие в музикалния живот на България. Днес този сравнително млад, но ярко изявен форум с широк диапазон на въздействие и контакти, посреща своя юбилей, като излъчва енергия и трасира нови проекции, пази ревностно традициите си и създава нови събития, превръщайки се в значимо събитие.

Важно признание за фестивала и ползотворно партньорство през всичките 15 години оказваха българските музикални институции: Софийска, Пловдивска и Видинска филхармонии, Симфоничните оркестри в Русе, Пазарджик и Стара Загора, Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров”, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив”, както  и австрийските: КултурКонтакт Австрия, Съюзът на австрийските композитори, Фонд „Александър Цемлински” и др.

Приносът на фестивала за разпространението на австрийската музикална култура и изпълнителско изкуство от най-висша класа  в България е безспорен.  Фестивалът се превърна в ежегодно място за срещи на австрийските композитори и забележителни изпълнители – певци, инструменталисти и диригенти.

Започнал  преди 15 години с проекта „Моцарт в Стария Пловдив” фестивалът  има в програмата си до днес 113 концерта в София, Пловдив, Русе, Стара Загора, Бургас, Пазарджик, Видин, Кюстендил, Перник, с участието на  42 изявени австрийски музиканти. Гордост за фестивала са 9-те световни премиери на австрийски творби от композиторите: Улф- Дитер Сойка, Дитер Kауфман,  Mаксим Селуянов , Волфрам Вагнер, Максимилиан Кренц, както и  премиерните за България изпълнения на 16 оркестрови и 125 камерни творби от 62 съвременни композитори.

От 2001 г. в програмата на фестивала се включиха по-мащабно и творби на австрийски съвременни композитори. Това стана възможно след установяването на тесен контакт със Съюза на австрийските  композитори. В  последните години стана традиционна практиката Съюзът да журира творбите, представени за изпълнение във фестивала, поради големия интерес от страна на австрийските композитори. Този растящ интерес доказва признанието и високата оценка от страна на австрийските композитори за възможностите и постиженията на българските музиканти.

Значителният принос на „Австрийските музикални седмици” в обучението на младата генерация български музиканти в традициите на Виенската музикална композиторска и изпълнителска школа се проявява и в постоянните контакти с младите музиканти на България по време на ежегодните майсторски класове на известни музикални педагози и изпълнители от Австрия. В изминалите 15 години са проведени 28 майсторски класа за орган, пиано, цигулка, виолончело, китара, флейта, дирижиране и композиция и песенно изкуство, както и уъркшопи „Композиране и изпълнение на съвременна музика”,  „Пианисти свирят на орган”, „Между импровизация и композиция”.

Традиционни станаха и двата Международни конкурса -  за песенни дуа и за инструментална камерна музика, с акцент върху творчеството на известни австрийски композитори от всички епохи като Хайдн, Моцарт, Цемлински, Малер, стартирали през 2008 г. и провеждани ежегодно. Лауреатите на тези конкурси демонстрираха високи постижения и участието им се превърна в успешен старт на професионалната им кариера.

 

Още новини