Начало Новини Актуално Държавна безотговорност е причината за пожара на площадка в бившия Агробиохим

Държавна безотговорност е причината за пожара на площадка в бившия Агробиохим

Актуално

Тонове безстопанствена сяра, останала от времето на социализма като ненужна суровина за несъщeствуващия вече Азотноторов завод край Стара Загора ("Агробиохим"), се запали и стана повод за поредната стресова ситуация в региона.

Официалната информация

По данни на ОДМВР, сигналът за пожара в района на бившия "Агробиохим" е получен в РУ "Пожарна безопасност и спасяване" - Стара Загора, на 16.07.2010 г. около 16.10 ч. В официалното прессъобщение до медиите се споменава, че при извършената проверка на място е установено, че гори сяра, която е била складирана на бетонна площадка в частен имот, пише вестник Старозагорски новини. Огнището на пожара е загасено от екип на РУ "Пожарна безопасност и спасяване" към 17.30 ч. Половин час по-късно на тел. 112 е получен сигнал за остра задушлива миризма и сив пушек в района на с. Калитиново, общ. Стара Загора. Екип от група "Аварийно-спасителна дейност" към ОУ "Гражданска защита" - Стара Загора, предприема незабавни замервания в района. Установени са завишени стойности на серен диоксид в с.Калитиново, след което спасителите са извършили оповестяване на населението в селото за предприемане на необходимите мерки за защита. (За дежурни на местопроизшествието в официалната информация не се съобщава.) Около 1.15 ч. в оперативната дежурна част на ОДМВР е постъпило съобщение, че пожарът в района на "Агробиохим" се е възобновил. На мястото на инцидента са пристигнали областният управител Й. Николов, кметът на Община Стара Загора проф. Св.Танчев и заместниците му. За гасенето е повикана и Пожарната, лично от областния управител. Потушаването на среднощния пожар се извършва чрез запръстяване благодарение на техниката, осигурена от фирмите УСМ АД - Стара Загора, и "Пътстрой" ООД - Стара Загора, а от ОУ "Гражданска защита" са осигурени средства за защита на дихателните органи за водачите на техниката. Пожарът е ликвидиран около 3.45 ч. на 17.07.2010 г. "Причините за възникване на пожара се изясняват. По случая работи РУ "Полиция", пише още в официалното съобщение на ОДМВР.

Неудобната истина

Изясняването на пряката причина за случилото се на 16 и 17 юли безспорно има значение. По-важното обаче е да се открият преките виновници, които със своето действие или бездействие доведоха до екологичния проблем в региона.
На 24 април 2008 г. вестник "Старозагорски новини" за пръв път информира, че на територията на частна фирма, закупила бившите производства "Капролактам" и "Азотно" в "Агробиохим", се намират около 50 тона необезопасена сяра и че това е екобомба за Стара Загора, ако тя се възпламени или бъде небрежно или умишлено запалена. Поводът за журналистическото ни разследване тогава беше сигнал на граждани, че няколко дни преди това са били съборени бетонните съоръжения (предпазващи сярата) с цел извличане на метал. Още тогава медията ни предупреди, позовавайки се на специалисти, че дори един незагасен фас или парче стъкло, нагрято от слънцето, може да предизвика пожар с много негативни последици.

Два месеца по-късно (по молба на медията ни чрез старозагорски депутат) проблемът беше поставен и пред Народното събрание. "Съхраняването на 50 тона сяра на открито в "Агробиохим" не е опасно за Стара Загора и не може да провокира екологична катастрофа." Това гласи отговорът на тогавашния министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров до народния представител д-р Ваньо Шарков (юли 2008-а). В стремежа си да омаловажи старозагорския проблем министър Чакъров цитира данни от европейското Бюро по химикали към Съвместния изследователски център на ЕС, според които сярата не е класифицирана като опасно вещество, че не е токсична за човека и че е стабилно химическо вещество с температура на самозапалване 260 градуса по Целзий.

Цитират се и извършени проверки на РИОСВ - Стара Загора, които са констатирали, че въпросните 50 тона безстопанствена сяра се намират на територията на фирма "Смарт кемикълс" ЕАД и че им е разпоредено да осигурят денонощна охрана.
Впоследствие на частната фирма е издадено предписание, по силата на което, ако до края на 2009 г. сярата не бъде изнесена, ще последват санкции, но така или иначе, до дата 16 юли 2010 година част от нея си остава на площадката, за да се превърне в синьо море от пламъци.
Защо институциите не си свършиха работата, е въпрос, отговор на който трябва да дадат компетентните органи.

Още новини