Начало Новини Актуално Държавите от Черноморския регион развиват мрежа за приключенски туризъм

Държавите от Черноморския регион развиват мрежа за приключенски туризъм

Актуално

Държавите от Черноморския регион развиват мрежа за приключенски туризъмДържавите от Черноморския регион развиват Мрежа за приключенски туризъм на открито в рамките на проект по съвместна оперативна програма Черноморски басейн. Партньори по проекта са организации от Румъния, България, Молдова, Грузия и Турция. Нашата страна е представена от Търговско-промишлена палата - Стара Загора и от Агенцията за регионално икономическо развитие.

Участниците в проекта ще определят възможностите, които всяка от държавите предлага за развитие на приключенски туризъм (рафтинг, планинско колоездене, риболов, конна езда, джогинг в планината и др.). Целта на проекта е да се проучат интересите и начините да се предложат нетрадиционни и атрактивни форми на приключенски туризъм в региона на Черно море. Самите партньорски организации няма да предлагат туристически услуги и това е задачата на десетките туроператорски фирми. По време на срещата в Стара Загора се споделиха различни идеи. Сред тях например попада и възможността при възстановки на моменти от исторически събития туристите да бъдат преки участници, като получат автентична роля в действието.

Ще разработим и план и стратегия за неговото устойчиво развитие, съобщи Красимира Соколова - зам.-председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

В момента се провежда анкета сред широката общественост по темата приключенски туризъм, която всеки може да попълни на сайта на Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Ще бъде създаден и специализиран сайт.

В рамките на проекта ще се проведат спортни турнири и туристически панаир в Констанца, Румъния, чиято областна администрация е водещ партньор в международния проект. Освен двете български организации - Търговско-промишлена палата - Стара Загора и от Агенцията за регионално икономическо развитие - другите партньори в проекта са: Организация за развитие на малки и средни предприятия от Молдова; Международен център за бизнес развитие и инвестиции от Грузия; Областна управа на регион Кастамону, Турция; Националната асоцияция на заетите в туризма ANAT, Румъния и Инвенто от Молдова.

На 25 юли 2014 г. в Стара Загора участниците в проекта подписаха споразумение за развитие на Мрежата за приключенски туризъм на открито.

 Мрежа за приключенски туризъм на открито в рамките на проект по съвместна оперативна програма Черноморски басейн

 Мрежа за приключенски туризъм на открито в рамките на проект по съвместна оперативна програма Черноморски басейн

 

Още новини