Начало Новини Актуално Държавата търси купувач на дела си в Българска фондовата борса

Държавата търси купувач на дела си в Българска фондовата борса

Актуално

До месеци държавата ще продаде дела си в Българската фондова борса, обяви финансовият министър Симеон Дянков. Инвеститорът трябва да е голям, например немската или австрийската борса, които били заявили интереса си към борсата в София, каза Дянков. След влизането на частна компания трябва да се мисли за развитието на българския фондов пазар на регионално ниво - да има връзки с Македония и други съседни държави, продължава той.

Според Дянков решаващ критерий при избора на инвеститор трябва да бъде предложената цена. Отпада идеята на борсата да се пусне Български енергиен холдинг. Дружеството бе създадено през миналата година и още няма финансови отчети поне за 3 години, каквато е практиката. Затова се обсъжда вариант да се предложат дялове от дъщерните дружества - на първо време "Булгартрансгаз" и НЕК, каза Дянков. Намерението е най-напред да се пуснат по 15%, а при по-голям интерес и по още 10% от тях, съобщи Дарик радио. Държавата има около 120 търговски дружества, в които е мажоритарен собственик, и още около 260, в които е миноритарен собственик.

Има различни начини, по които можем да използваме тези активи, но ако искаме да помогнем на капиталовия пазар, това трябва да стане през борсата, каза Дянков. Той предлага още да се премахне забраната Сребърният фонд да инвестира в ценни книжа на българския пазар. Според него е хубаво част от парите да останат в България.

Още новини