Начало Новини Актуално Държавата продава дела си в Арсенал - Казанлък

Държавата продава дела си в Арсенал - Казанлък

Актуално
Арсенал - Казанлък

Скоро държавата ще продаде дела си в Арсенал - Казанлък и се надява да получи добра цена. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред фирми от машиностроителната индустрия. Трайков не уточни каква ще бъде приватизацията - директна продажба чрез Агенцията за приватизация или чрез фондовата борса.

Държавата има 35,7% в казанлъшкия военен завод. Останалият дял е собственост на мениджърското дружество „Арсенал 2000".
В средата на годината правителството създаде Българска консолидационна компания, която да поеме миноритарните дялове на държавата в различни компании, за да ги продава през борсата или съвместно с Агенциято по приватизация. Първоначално беше съобщено, че в БКК ще влязат миноритарните дялове от 55 дружества към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Сред тях бе цитирано и казанлъшкото предприятие Арсенал. До момента няма информация дяловете на кои дружества официално вече са в капитала на БКК, пише вестник Пари.

Най-вероятно продажбата на държавния дял в Арсенал няма да е чрез борсата след неуспешния опит за подобно раздържавяване през 2005 г. Тогава АП спря централизиран публичен търг, на който държавата трябваше да продаде дела си при стартова цена 55 млн. лв. Мотивите за стопираната сделка бяха, че за дружествата от военнопромишления комплекс е необходимо купувачът да има разрешение за работа с класифицирана информация. При борсова приватизация нямало как да се осъществи контрол върху купувача.

Машиностроенето бележи впечатляващ растеж през последните месеци в сравнение с кризисната 2009 г., отчете браншовата камара, на чието общо събрание бе поканен министър Трайков. Данните за промишленото производство на машини и съоръжения показват ръст от 67% на годишна база. Над 80% е и ръстът на метални изделия. Тези ръстове основно се дължат на увеличения износ. За деветте месеца на годината производството на машиностроителна продукция се е увеличило с 9% в сравнение със същия период на 2009 г. Все още обаче има фирми, които са в тежко положение, заяви Илия Келешев, председател на Българската машиностроителна камара. Кризата е намалила с около 30% работните места и голяма част от съкратените работници няма да се върнат в компаниите, каза той.

Още новини