Начало Новини Актуално Държавата отделя за реклама на възможностите за туризъм в България 42 млн. лв. през 2011 г.

Държавата отделя за реклама на възможностите за туризъм в България 42 млн. лв. през 2011 г.

Актуално
туризъм

Правителството ще акцентира върху развитието на културно-историческия и поклонническия туризъм, защото те имат потенциал да привлекат платежоспособни туристи. Това коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, който присъства на общото събрание на Националния борд по туризъм.

По думите му туризмът е приоритет на правителството, но министърът каза „не" на исканията на бранша за нови промени на ДДС и идеята да има самостоятелно министерство на туризма, пише вестник Пари.

През тази година кабинетът ще се заеме с реализацията на няколко пилотни проекта за развитие на туризъм на места, които са свързани със средновековната история или поклонническия туризъм. Става въпрос за районите около Шумен, Варна, Пловдив, Велико Търново и Созопол, както и за центъра на София. За проектите са предвидени 15 млн. лв. от бюджета, а отделно за столицата други близо 10 млн. лв. Ще се разчита и на финансиране от еврофондовете и близо 10 млн. лв. от Норвежката програма. През 2011 г. общият бюджет за маркетинг и реклама на туризма възлиза на 42 млн. лв., като в него се включва не само сумата, отпусната от държавата, но и средствата от еврофондовете, които има възможност да бъдат усвоени, коментира Дянков.
„Разбирам желанието на правителството да развива културно-историческия туризъм, като се има предвид, че делът на рекреативния туризъм намалява", коментира Нели Сандалска, изпълнителен директор на „Балкантурист". По думите й поради навлизането на нискотарифните авиокомпании ще стане така, че чартърните полети и организираните туристи ще продължат да намаляват.

По време на срещата между бизнеса и финансовия министър представителите на бранша за пореден път поставиха въпроса за размера на ДДС. В момента ски услугите, които са основата на зимния туризъм, се облагат с 20% ДДС, а е много по-логично косвеният данък за тях също да е 9%, тъй като те са основната и най-важна част от туристическия пакет, каза Сандалска. Тя допълва и че някои други дейности, като например транспорта при допълнителните екскурзии, които организират туроператорите за гостите на хотелите, или храненето в ресторанти по време на тези допълнителни екскурзии, също Се облагат при по-висока ставка, което не е правилно.
Данъчните закони вече са минали, така че тази тема ще стане актуална към октомври тази година, когато ще говорим за данъчните закони за 2012 г., каза финансовият министър. Той обаче допълни, че на пръв поглед коментарите и идеите за корекция на ДДС за ски услугите изглеждат обосновани.

Представителите на бизнеса за пореден път поискаха самостоятелно министерство на туризма. Коментарът на Дянков обаче беше, че за това не може да се говори поне до края на мандата на правителството. Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пак акцентира на това колко е важно в новия закон за туризма вече да се въведе дефиниция за „туристическа атракция" и „екскурзиант". Към момента липсата на първото определение затруднява усвояването на европейски субсидии, а липсата на второто води до изкривяване на статистиката. Драганов обърна внимание и на това, че липсва яснота кое министерство за кои туристически атракции отговаря. Въпреки нерешените законодателни въпроси обаче от сектора очакват минимум 5% ръст на туристите през 2011 г.

Още новини