Начало Новини Актуално Държавата очаква 1,6 млрд. лв. от антикризисните мерки

Държавата очаква 1,6 млрд. лв. от антикризисните мерки

Актуално

Споразумение за мерки в подкрепа на домакинствата, заетостта, бизнеса и държавния фиск ще подпишат правителството, синдикатите и работодателите. Официалният антикризисен документ ще бъде гласуван на заседание на Министерския съвет. След няколкодневни преговори социалните партньори и кабинетът се договориха да запълнят бюджетния дефицит от 1,5 млрд. лева основно чрез намаляване на държавните разходи и започване на приватизация.

От 1 юли 2010 г. правителството ще обложи с данък доходите от така наречените "игри на щастието" и ще въведе данъка върху оборота на застрахователните дружества.
Според последните разчети на правителството ДДС няма да бъде увеличен. За сметка на това от 1-ви юли ще бъде обложен оборотът на застрахователите, като ставката ще бъде определена след консултации със самите тях, а крайният ефект за бюджета ще бъде около 50 млн. лева. Със същата дата започва и облагането на доходите от хазартните игри с 10%.

От началото на юни ще бъде въведен така нареченият данък "лукс", който ще задължи собствениците на жилища с данъчна оценка над 300 хиляди лева и на автомобили с оценка над 70 хиляди лева да заплащат съответния данък в двоен размер.

Кабинетът ще заложи и на приходи от отдаването на държавните земи на дългосрочна предплатена аренда.

Друга антикризисна мярка ще бъде съкращаването на разходите за държавната администрация. Идеята на управляващите е да съберат 450 милиона лева от оптимизиране на разходите във всяко ведомство, но това няма да се отрази на заплатите на служителите.
Изплащането на болничните се запазва в досегашния вариант, при който работодателите поемат първия ден.
Обезщетенията за безработица ще бъдат равни на 60% от дохода, върху който се е осигурявал служителят, преди да бъде съкратен.
Очакваният ефект от договорените мерки е на стойност 1,6 млрд. лева.

Още новини