Начало Новини Актуално Държавата обмисля да въведе фиксирани цени за енергията от ВЕИ, но при намаляване на срока

Държавата обмисля да въведе фиксирани цени за енергията от ВЕИ, но при намаляване на срока

Актуално

С между 30 и 40% са намалели инвестиционните разходи за строителството на фотоволтаични централи, каза вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Изказването му бе по повод искането на американската компания AES да построи у нас най-голямата слънчева електроцентрала в Европа с мощност 80 мегавата.

За да бъде направено това обаче, от дружеството поискаха цените за изкупуване на тока да бъдат фиксирани за 20 г., което означава промяна в българското законодателство. За този проект енергийният министър Трайчо Трайков заяви, че ако той бъде осъществен, ще вдигне цената на тока у нас с между 50 и 100 млн. лв. В момента ДКЕВР има право да променя всяка година с до 5% цените на изкупувания ток, което според инвеститорите прави трудна възвръщаемостта на парите им, пише вестник Класа.

Законодателството не е съвършено по отношение на преференциалните цени, призна Семерджиев. Той добави, че е възможно да бъдат приети фиксирани цени, но само ако се съкрати срокът на изплащане на инвестицията до 10-15 г. Друга възможна промяна в Закона за възобновяемите енергийни източници и биогоривата е изчисленията за инвестиционните разходи по проектите да се правят по-често. Според Семерджиев най-динамично се променят разходите при слънчевите централи, където технологиите поевтиняват бързо.
От ДКЕВР добавиха, че преференциалните тарифи за тока от слънце у нас са високи. От комисията обсъждат да разделят тези проекти по групи съобразно технологията им и за всяка от тях да се определя индивидуална цена за изкупуване на енергията.
Енергийният регулатор ще започне до края на седмицата проверка на НЕК и ЕСО за инвестиционните им разходи през последните три години. Семерджиев вече заплаши, че ще глоби НЕК с до 1 млн. лв., ако досега не е извършвала обявените инвестиции.

Подобна глоба ще отнесат и трите електроразпределителни дружества у нас – ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, каза още шефът на ДКЕВР. Причината за това са нарушенията, които са открити при регулаторния одит, който им бе направен. От австрийската ЕВН (Югоизточна България) и германската Е.ОН (Северозападна България) вече внесоха своите възражения по темата. Според Е.ОН в доклада има сериозни несъответствия между изнесените данни и представените в медиите, а австрийците смятат, че не е необходимо да се дублират структурите за обслужване, защото това ще увеличи административните разходи на компанията. Спорът по някои от констатациите вероятно ще продължи в съда, смята Семерджиев. Той очаква възражения да има и от чешката ЧЕЗ, която снабдява с ток Западна България.
От ДКЕВР потвърдиха прогнозата на министър Трайков, че от октомври цената на природния газ ще поевтинее между 10 и 15%. Причината за това са новооткритите местни залежи от шотландската „Мелроуз рисорсиз“ в шелфа на Черно море. Намалението се очаква и заради подписания с руската „Газпром“ анекс за поевтиняване на горивото с до 7% за страната ни. Местният добив на природен газ от находището край Галата е между 10 и 20 на сто по-евтин от внасяния руски газ, поясни Семерджиев.

Резултатът от одита, който се прави на газоразпределителните дружества, ще бъде готов най-рано в средата на септември. Според шефа на ДКЕВР има възможност цените, по които компаниите продават горивото, да бъдат намалени. Това ще стане, ако се приеме по-дълъг срок за амортизация на съоръженията и се стимулира битовата газификация. По данни на регулатора инвестиционните програми на дружествата са изпълнени средно по 60-65%, но използваемостта на мрежите им е между 10 и 20%.

Change_2010

IEE_2010

 

 

 

 

Още новини